Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

door

‘Ik vind het moeilijk om positie in te nemen’, ‘Ik ben niet stevig genoeg’, ‘Ze geloven me niet’.

Vaak hoor ik dergelijke statements.

Weet je dat zeker?’, vraag ik dan nog wel eens, op plagerige toon.

Waarop de persoon in kwestie met grote overtuigingskracht, zekerheid en stelligheid uiteen zet dat dit zo is.

En mij daarmee overtuigt dat het er niet om gaat dat deze persoon niet stevig en stellig kan zijn, maar dit vermogen niet altijd op de juiste momenten weet in te zetten.

Enkele concrete handvatten om steviger en stelliger te zijn in jouw overleggen, gesprekken en onderhandelingen:

  • Start met jouw hoogst verdedigbare bod! Een scherpe stellingname die je nog wel met een geloofwaardig verhaal kunt onderbouwen. En waar ook nog wel wat ruimte in zit, om iets op in te boeten.
  • Zorg dat je oogcontact hebt op de momenten dat je iets benadrukt
  • Gebruik je ‘lage’ stem, breng je stemtoon naar beneden aan het eind van wat je wilt stellen (we geloven degenen die hun stem het laagst gebruiken; zij winnen volgens toehoorders de discussie)
  • Durf een merkbare stilte te laten vallen na jouw stellingname of vraag
  • Zorg dat je non-verbale gedrag aansluit bij de inhoudelijke boodschap. Jouw lichaamstaal en stemgebruik bepalen veel meer de impact en geloofwaardigheid van je verhaal dan de woorden die je gebruikt. Kijk maar eens in de spiegel, schouders hangend, rug krom, blik naar de vloer, en mompel: “dat zie ik dus anders”. Hoe overtuigend is dat? Benut dus je lijf! En bekrachtig ook hiermee jouw boodschap. Recht je schouders, voel de volledige lengte en breedte van je rug, adem in en uit met je buik, voel je voeten ferm op de grond, geworteld als een eik, en….zeg wat je wil zeggen. Da’s andere koek!
  • Spreek compact, formuleer kort en krachtig in ‘actieve’ taal en benut ’ik’-boodschappen: ‘ik vind…’, ‘ik zie…’, ‘ik stel voor dat…’

Stevig zijn is te leren. En ‘practice makes perfect’. 

Veel succes!