Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

door

Natuurlijk lukt het jou ook lang niet altijd om te krijgen wat jij wil. Of wat je nodig hebt.

Wie wel?

En dan? Laat jij het erbij zitten? Accepteer je jouw verlies? Of ga je er alles aan doen om alsnog jouw resultaat te halen?

Dit is waarin vaak het verschil is te zien bij mensen die slagen. Mensen die hun gewenste resultaten behalen. Ze nemen geen genoegen met een ‘nee’. Maar blijven zoeken naar andere manieren om toch een ‘ja’ te krijgen.

Is dat makkelijk? Natuurlijk niet.

Is het altijd slim en aan te raden? Vast niet.

Maar gaat het ook jouw kansen vergroten op succes? Jazeker.

Doorzetten dus. En er wel goed bij nadenken natuurlijk. Want precies hetzelfde doen, gaat zeer waarschijnlijk hetzelfde opleveren.

Anders dus. Net even op een andere manier je idee presenteren, je vraag stellen, die ander aanspreken. Met een net iets ander verhaal. Een verhaal dat je bovendien afstemt. Op wat je merkt dat jouw gesprekspartner wezenlijk en belangrijk vindt.

Gebruiksaanwijzing

Iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing om ergens enthousiast over te worden, om akkoord te gaan met een idee, om ‘ja’ tegen iets te zeggen. Weet dat. En jij hoeft alleen nog uit te vinden wat die gebruiksaanwijzing van de ander is.

En opvallend vaak vind je die door te vragen naar wat voor de ander belangrijk is. Gewoon, op de man of vrouw af. Het zal je verbazen hoe eerlijk mensen hier doorgaans op antwoorden.

We praten nu eenmaal graag over wat we belangrijk vinden (ja, ook jij 😉 ).

En we vinden het al helemaal geweldig als daar bovendien nog met oprechte interesse naar geluisterd wordt ook!

En vinden het vervolgens prima om ook echt even naar de ander te luisteren. Zeker als die ander zijn voorstel doet, aansluitend (in taal, maar ook in de manier van praten) op wat je zojuist aangaf belangrijk te vinden. Passend bij jouw waarden, jouw criteria.

Onweerstaanbaar is dat voor mensen. Als de ander naadloos aansluit bij jouw waarden. Ga maar na bij jezelf.

Vaak voel je dan al ‘ja’ voordat de ander überhaupt is uitgesproken.

En zo krijg jij vaker een ‘ja’ op jouw voorstellen. En krijg jij vaker wat jij nodig hebt en wenst. Als je dit principe diepgaand snapt en toepast.

Luister nog scherper, ook tussen de regels door, kijk en voel: wat is voor de ander zo belangrijk? Daarin vind jij de sleutel om de ander te helpen met het helpen van jou.

Is allemaal helemaal niet ingewikkeld. Maar vraagt wel om een andere houding, andere aanpak, ander denken. Dat je je in korte tijd je eigen kunt maken. Als je maar actief experimenteert. En het aanscherpt, totdat het voor jou werkt.

En werken zal het!