Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

door

Ok, we leven in een VUCA (of: BANI) wereld, werken aan veeleisende projecten en uitdagende vraagstukken, komen om in de vergaderverzoeken, worstelen met leidinggevenden of opdrachtgevers die aan ons trekken en dingen voor ons bedenken, en hebben zelf ook nog onze ambities en ontwikkelwensen.

Tel daar een druk sociaal leven bij op, misschien een partner en eventuele kinderen die ons ook graag af en toe willen zien en je smartphone die onophoudelijk piept, en dan weet je:

Het is (te) veel.

En dan moet er in je werk ook nog voortdurend worden veranderd.

Nieuwe werkwijzen, veranderende structuren, aangepaste systemen: het komt en komt, en voordat het ene eindigt is het ander alweer begonnen.

En dat in meervoud.

Veranderstress!

Ik hoor er steeds vaker over, in de organisaties waar ik kom. Iedereen worstelt. Iedereen heeft (te) veel op het bord. En het gevoel dat het nooit af is. Nooit meer overzichtelijk, behapbaar.

Recent onderzoek van Gallup legt bloot hoe tweederde van de ondervraagde medewerkers burn-outverschijnselen tegenkomen in hun werk. En millennials – toch de meest fitte generatie, zou je mogen verwachten – voelen zich nog vaker dan oudere medewerkers uitgeblust en opgebrand (28% versus 21%).

Misschien ervaren ze nog meer druk om te presteren, misschien vallen ze nog meer ten prooi aan de ‘fear of missing out’ (FOMO), wat de oorzaken ook zijn: meer balans is welkom! Voor iedereen.

De meest recente Arbobalans (TNO, 2018) laat zien hoe ook in Nederland de laatste 10 jaar burn-outklachten aan een gestage opmars bezig zijn.

Een stijging die volgens ditzelfde onderzoek samenhangt met toegenomen taakeisen, en een dalende perceptie van autonomie en zelfbeschikking.

Meer balans is over de hele linie nodig. Maar die gaan we niet vinden in minder verandering, ben ik bang.

Want:

Change is here to stay.

Balans zullen we meer moeten gaan vinden in hoe we werken, in hoe we (durven) kiezen, en in hoe we elkaar daarin de ruimte gunnen, en soms ook kunnen ondersteunen.

Ik zal niet veinzen pasklare oplossingen te hebben voor dit ‘wicked problem’. Wel deel ik graag vijf praktische voornemens die ik me zelf ter harte heb genomen, voor iedereen die kampt met drukte en veranderstress.

1. Werk aan je fysieke, mentale en sociale fitheid

Langdurig op niveau functioneren kan alleen in een fit lijf. En met een fris hoofd.

Zorg dat je beweegt. Let op je voeding. Neem je rust. Vind momenten van ontspanning. Ontwikkel je vermogen om duurzaam in balans te blijven.

Maak plezier. Laat af en toe je gedachten de vrije loop. En investeer in de kwaliteit van je relaties met anderen. Heb aandacht voor hen, dan hebben zij aandacht voor jou.

2. Zie veranderen als je werk

Accepteer dat veranderen je tweede beroep is geworden. Je hier tegen verzetten, is zonde van je energie.

Houd zicht op waar het naartoe gaat, zodat je bij blijft, niet verrast wordt, en mee ontwikkelt met je vak, je team, je organisatie.

En leer het ongemak verdragen van het voortdurend in verandering zijn; het hoort erbij, in moderne organisaties.

3. Volg je kompas

Vind je eigen hogere doel. Krijg zicht op je persoonlijke ambities. En bezie hoe deze passen in jouw organisatie, ook op de langere termijn.

Vind wegen om je te manoeuvreren in de rollen die je passen en blijven uitdagen, werk aan doelen waar je in gelooft.

En durf te kiezen voor groenere weilanden elders, mocht de context of het hernieuwde perspectief je niet meer passen.

4. Smeer je dik

Doe niet alles, om maar niks te missen. Velen van ons smeren zich veel te dun uit over talloze taken en vragen. Zonder ook maar ergens in te excelleren, of op te vallen.

Durf te prioriteren, choose your battles.

Kies de duurloop, niet alleen de sprints; richt je op waar je sterkten en ambities het meest tot hun recht komen en waar je ook op termijn de meeste energie en gedrevenheid bij voelt.

5. Leer begrenzen

Zeg je ja op alles, dan zeg je nee tegen jezelf. Wees assertief, onderhandel. Durf eerlijk te zijn over waar je voor wilt gaan, versus waar je energie en je enthousiasme weg lekken.

Zeg vaker overtuigend ‘nee’, door gemotiveerd aan te geven waar je ‘ja’ tegen zegt.

En beloof altijd net iets minder dan je denkt waar te kunnen maken; de wereld regelt altijd wel een onverwachte afleiding tussendoor.

Hoe ontworstel jij je aan veranderdruk en ontwikkelstress?

In dit artikel ligt de focus op de medewerker, en op tips om te dealen met veranderstress. Tips voor leidinggevenden beschrijf ik in Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?