Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

door

‘Actief & Constructief reageren’ is volgens psycholoog Shelly Gable dé manier om te reageren op positieve verhalen van anderen.

Met deze manier van communiceren verbeteren we onze onderlinge relaties. Wat lang niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk is.

Nee, ga maar na bij jezelf. Hoe reageer jij als jouw partner, collega of vriend enthousiast vertelt over bijvoorbeeld iets als zijn of haar promotie? Wees eens eerlijk?

Je zou iets kunnen zeggen als: “Dat is goed nieuws”. Wat wel Constructief is, maar ook Passief, omdat je er verder niet op in gaat en het gesprek geen vervolg geeft.

Of je zou kunnen reageren met:”Ik zie je al zo weinig, dan zul je nog wel vaker uitgeblust zijn”, een voorbeeld van wat Gable ook wel Actief & Destructief noemt.

Misschien reageer je wel plompverloren met iets als: “Ok, hoe laat is het eigenlijk?”, wat zowel Passief als Destructief is.

Dit zijn drie heel menselijke manieren van het reageren op een positieve boodschap die niet bijdragen aan de relatie. Daar wordt het niet beter van. Integendeel.

Wil je de relatie een positieve impuls geven? Wil je dat de ander je leuker, aardiger, liever, geweldiger, etc. gaat vinden?

Reageer dan Actief & Constructief met iets als:” Dat is fijn voor je, ik wist wel dat jouw harde werken beloond zou worden. Laten we het vieren met een drankje in de kroeg. En vertel me hoe je het voor elkaar hebt gekregen”.

Daarmee bouw je aan de onderlinge relatie, zo blijkt uit het onderzoek van Gable. Want oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid vormen de brandstof voor positieve relaties.

En natuurlijk beperkt dit zich niet tot de woorden die je uitspreekt. Je non-verbale gedrag is hierbij ook van groot belang.

Hieronder het plaatje:

Actief & Constructief reageren is een waardevolle tool om relaties te verdiepen en interacties te versoepelen. Voor iedere leider, coach, adviseur of trainer, en iedereen die met mensen werkt.

Let hier deze week maar eens op. Wij ben benieuwd hoe snel jij al positieve effecten gaat bemerken…