Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

door

We willen allemaal wel ons succes vergroten. Niemand is er tegen.

Alleen ontbreekt het ons soms aan tijd, energie of zin om die ontwikkeling door te zetten. Of weten we gewoon niet wat de eerste stap moet zijn. En dus laten we het er maar even bij zitten.

Terwijl onze professionele en persoonlijke ontwikkeling toch belangrijk genoeg is.

Tijd dus om in beweging te komen. En een aantal concrete acties te nemen die direct vruchten af gaan werpen.

Tijd voor 7 acties die je vandaag nog kunt nemen om jouw ontwikkeling krachtig te stimuleren en daardoor jouw succes te vergroten!

Hier komen ze.

1.  Stel doelen!

Stel 3 leerdoelen voor de komende periode. Niet meer, eventueel minder. Breng daarmee de nodige focus aan in jouw leerwensen.

2.  Schrijf op!

Vertrouw je doelen toe aan papier. En trek ze uit elkaar. Verdeel ieder doel in 5 onderdelen of subdoelen: maak ze kleiner en behapbaarder.

En maak die subdoelen SMART: zorg dat ze Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Formuleer heel concreet welke resultaten je wilt bereiken. Bepaal per subdoel wat je wil hebben bereikt over een week, een maand en een jaar. Wees heel precies.

‘Duidelijk nee zeggen als mijn baas me vraagt voor een klus die niet bijdraagt aan mijn leerdoel’ is beter dan ‘assertiever zijn’. ‘Actiever luisteren en meer open dan gesloten vragen stellen in mijn klantgesprekken’ beter dan ‘effectiever communiceren’. ‘Drie nieuwe klanten binnenhalen voor het einde van in dit kwartaal’ is beter dan ‘beter acquireren’.

Denk na over hoe je de doelen gaat bereiken, wat je daarvoor gaat doen, en over hoe je jezelf zult belonen voor het behalen van die subdoelen, voor het in praktijk brengen van die acties.

Schrijf ook dit voor jezelf op! En lees af en toe terug wat je hebt opgeschreven.

Zorg dat jouw de doelen je inspireren, je in beweging brengen, je positief challengen: en je emotioneel raken. Dat is nog belangrijker dan SMART! Zeker voor ontwikkeldoelen.

3.  Visualiseer en oefen in gedachten!

Zorg dat je een heel helder beeld maakt van de gewenste doeltoestand. En zie voor je hoe het is als je het doel al hebt bereikt. Zie voor je wat je doet en hoe je dat doet. En zie de effecten van jouw gedrag en de resultaten als jij het doel hebt bereikt.

Kijk daarbij naar jezelf in dat plaatje of in de film die voor je ogen afspeelt. En zie wat het behalen van je doel je oplevert. Zie wat de voordelen ervan zijn voor jou en voor anderen om je heen.

En nadat je jezelf in die film of in dat plaatje hebt gezien in de doeltoestand stap je als het ware in jezelf in dat plaatje.

Word die persoon in dat beeld. En leef je volledig in. Zie door jouw eigen ogen hoe het is om het doel te hebben bereikt. Zie wat je ziet, hoor wat je hoort en voel wat je voelt.

Ervaar hoe het voelt, nu je dit doel hebt bereikt. Maak het gevoel nog sterker en groter, de beelden levendiger en intenser, de geluiden harder.

Neem even de tijd om dit goede gevoel te ervaren.

Kijk vervolgens vanuit het doel op de tussenliggende periode. Zie de tussentijdse drempels, obstakels en kritieke momenten. Zie beelden van jezelf waarin je je door de lastige situaties worstelt.

Vorm beelden van al die situaties die je te overwinnen hebt. Waarin het behalen van je doel onder druk komt te staan. En zie jezelf doorzetten. En doorbijten waar het nodig is. Schakelen, flexibel zijn, soms één stapje terug, maar dan snel weer twee stappen voorwaarts.

Oefen in gedachten hoe je omgaat met die lastige momenten. Bereid je er mentaal op voor!

Dit blijkt ondermeer uit onderzoek van Gabrielle Oetingen de meest effectieve, belangrijkste stap. Het verschil dat het verschil maakt.

4.  Vraag om feedback!

Vraag mensen in jouw omgeving hoe ze jou zien. Vraag naar kwaliteiten van jezelf, valkuilen en eventuele blinde vlekken.

Wat zou hun advies zijn aan jou?

Stel je open voor hun perspectief. Luister, schiet niet in de verdediging. En vraag door totdat je het helder hebt!

Bel er mensen voor op, spreek ze aan of stuur een mail. Het maakt niet uit hoe, maar verzamel informatie over hoe anderen tegen je aankijken. Iedere opmerking kan waardevol blijken.

Anderen zien meer van je dan je denkt.

Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat anderen beter jouw gedrag kunnen voorspellen dan jij zelf! In ieder geval, de mening van anderen doet ertoe.

5.  Lees dat boek!

Zet uit die tv, leg weg die tablet: pak weer eens een boek. Pak diegene die al wat langer in je kast stond maar waar je steeds maar niet aan toe kwam. Of bestel snel nog even die titel die je intrigeerde.

Ongelooflijk veel valt er te leren, en veel is er allang eens van opgeschreven door iemand die er goed over heeft nagedacht. Of precies dat heeft ervaren wat jij te leren hebt.

Neem er eens de tijd voor. Want laten we eerlijk zijn, discipline is toch ook wel een beetje de reden dat we er steeds maar niet aan toekwamen. Toch?

Nu, hak die knoop door, pak dat boek, ga zitten en leer!

6.  Wees eerlijk!

Ga er eens in stilte voor zitten. Neem tijd voor zelfreflectie. En wees een helemaal eerlijk met jezelf. En denk eens aan jouw P.E.T.:

  • Passie: Wat is jouw passie? Wat doe jij bij voorkeur in je werk, in je leven? Wat is iets wat je meer energie geeft dan kost, iets waarvoor ze je midden in de nacht wakker mogen maken, iets wat je ook zou doen als je er niet voor betaald zou krijgen? Wat geeft je steeds weer energie?
  • Expertise: Wat is jouw expertise? Op welk gebied ben jij een ‘kenner’? Waar weet jij heel veel van en wat is een thema waar jij nog veel meer van zou willen weten?
  • Talent: Wat is jouw Talent? Wat gaat jou heel gemakkelijk af? Waar ben je (bijna) moeiteloos goed in? Waar ligt jouw kracht? Wat komt je gemakkelijk aanwaaien?

En wees dan eens heel eerlijk tegen jezelf over waar het ijs dunner is:

  • Waar liggen jouw uitdagingen? Wat gaat je niet goed af? Waar liggen jouw belangrijkste zwakten? Waar ontvang je steeds weer kritiek op? Op welke gebieden krijg je minder positieve feedback? Waar scoor je minder?

En bedenk je vervolgens:

  • welke sterkten je verder zou willen uitbouwen
  • hoe je meer en vaker kunt doen van waar je energie van krijgt
  • welke zwakten je nog moet/wil ontwikkelen tot een ‘voldoende’ en wat je daarvoor hebt te doen

7.  Maak je doelen wereldkundig!

Vertel een aantal voor jou belangrijke mensen in jouw omgeving over jouw doelen en voornemens.

Neem ze in vertrouwen en vraag ze om af en toe naar de voortgang te vragen, je feedback te geven en je zo nodig te confronteren met jouw gedrag of achterblijvende resultaten.

Dit motiveert. Dit houdt je scherp.

Spreek hier vandaag nog drie mensen over!

Dat wordt een mooie dag…..