Stakeholdermanagement

Wat is stakeholdermanagement?

Stakeholdermanagement is het proces van het identificeren, analyseren en beheren van de belangen van alle betrokkenen bij een organisatieverandering of organisatieontwikkeling. Stakeholders zijn individuen of groepen die een belang hebben bij de organisatie of de verandering. Ze kunnen zowel intern als extern zijn, en hebben zowel positieve als negatieve belangen.

Waarom is stakeholdermanagement belangrijk?

Stakeholdermanagement is belangrijk omdat het een organisatie helpt om de verandering of ontwikkeling succesvol te implementeren. Door de belangen van alle stakeholders te begrijpen en te beheren, kan een organisatie ervoor zorgen dat de verandering of ontwikkeling wordt ondersteund en dat er minder weerstand is.

Hoe werkt stakeholdermanagement in de praktijk?

Stakeholdermanagement begint met het identificeren en analyseren van alle stakeholders. Hierbij wordt gekeken naar de aard van het belang dat ze hebben, de mate waarin ze invloed kunnen uitoefenen en hun houding ten opzichte van de verandering of ontwikkeling.

Nadat de stakeholders zijn geïdentificeerd en geanalyseerd, kan een organisatie beginnen met het beheren van hun belangen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals:

  • Communicatie: stakeholders moeten goed worden geïnformeerd over de verandering of ontwikkeling.
  • Participatie: stakeholders moeten de kans krijgen om mee te praten over de verandering of ontwikkeling.
  • Overreding: stakeholders moeten worden overtuigd van de voordelen van de verandering of ontwikkeling.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met stakeholdermanagement?

Er zijn een aantal principes die kunnen helpen om effectief om te gaan met stakeholdermanagement:

  • Begin vroeg: Stakeholdermanagement moet vroeg in het proces van organisatieverandering of organisatieontwikkeling worden gestart.
  • Wees proactief: Stakeholders moeten niet worden gezien als een bedreiging, maar als een kans.
  • Wees transparant: Stakeholders moeten altijd op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de verandering of ontwikkeling.
  • Wees flexibel: De belangen van stakeholders kunnen veranderen, dus het is belangrijk om flexibel te zijn in het stakeholdermanagement.

Conclusie

Stakeholdermanagement is een essentieel onderdeel van organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Door effectief om te gaan met de belangen van alle stakeholders, kan een organisatie de kans op succes vergroten.

Relevante bronnen

  • Vangen, J., & Van der Heijden, B. (2019). Stakeholder management in practice: A guide to successful change management. London: Routledge.
  • Bryson, J. M. (2018). Strategic planning for public and nonprofit organizations: A guide to strengthening and sustaining organizational achievement (5th ed.). San Francisco: Jossey-Bass.
  • Freeman, R. E. (1984). Strategic management: A stakeholder approach. Boston: Pitman.

 

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.