Assertiviteitstraining

Wat is Assertiviteitstraining?

Assertiviteitstraining is een vorm van training die mensen helpt hun gedachten en behoeften op een zelfverzekerde, respectvolle en effectieve manier te communiceren zonder agressief of passief te zijn.

Waarom is Assertiviteitstraining belangrijk?

Het is belangrijk omdat het individuen helpt om hun standpunten duidelijk te maken, grenzen te stellen en op te komen voor hun eigen rechten op een manier die respectvol is naar anderen. Dit bevordert gezonde werkrelaties en voorkomt misverstanden en conflicten.

Hoe werkt Assertiviteitstraining in de praktijk?

In de praktijk biedt assertiviteitstraining technieken en strategieën om assertief gedrag te ontwikkelen, zoals effectieve communicatievaardigheden, het omgaan met kritiek en het uiten van meningen en behoeften op een constructieve manier.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Assertiviteitstraining?

  • Bied medewerkers trainingen en workshops in assertiviteitsvaardigheden.
  • Moedig een cultuur aan waarin open en eerlijke communicatie wordt gewaardeerd.
  • Geef voorbeelden van assertief gedrag in de praktijk.
  • Integreer assertiviteitsprincipes in leiderschapsontwikkelingsprogramma’s.
  • Bied ondersteuning en coaching voor werknemers die moeite hebben met assertiviteit.

Conclusie: Assertiviteitstraining is essentieel voor het ontwikkelen van gezonde communicatievaardigheden en het bevorderen van een respectvolle werkomgeving.

Bronnen

  • “Developing Assertiveness Skills for Health and Social Care Professionals” door Annie Phillips
  • “Assertiveness: How To Stand Up For Yourself And Still Win The Respect Of Others” door Judy Murphy
  • “The Assertiveness Workbook: How to Express Your Ideas and Stand Up for Yourself at Work and in Relationships” door Randy J. Paterson

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe je sneller verder komt in de samenwerking met mensen

Het was in een van mijn allereerste gesprekken als jonge consultant. Ik zat in een belangrijk klantgesprek. En maakte een cruciale fout.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.