Draagvlak

Wat is draagvlak?


Draagvlak is de mate waarin mensen in een organisatie de noodzaak en wenselijkheid van een verandering inzien, en bereid zijn om deze te ondersteunen. Draagvlak is essentieel voor het succes van elke organisatieverandering.

Waarom is draagvlak belangrijk?


Draagvlak is belangrijk omdat het de kans op een succesvolle implementatie van een verandering aanzienlijk vergroot. Wanneer mensen achter een verandering staan, zijn ze eerder bereid om zich in te zetten voor het behalen van de doelen van de verandering. Dit kan leiden tot een snellere en efficiëntere implementatie, en tot een grotere kans op duurzame resultaten.

Hoe werkt draagvlak in de praktijk?


Draagvlak wordt in de praktijk opgebouwd door mensen in de organisatie te informeren over de noodzaak en wenselijkheid van de verandering, en door hen te betrekken bij het veranderingsproces. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door middel van communicatie, participatie, en training.

Hoe kun je in de praktijk effectief omgaan met draagvlak?


Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om in de praktijk effectief om te gaan met draagvlak:
• Begin vroeg: Bouw draagvlak op vanaf het begin van het veranderingsproces.
• Wees transparant: Communiceer duidelijk over de noodzaak en wenselijkheid van de verandering.
• Betrek mensen: Laat mensen meedenken en meebeslissen over de verandering.
• Bied ondersteuning: Help mensen om de verandering te begrijpen en te accepteren.

Conclusie

Draagvlak is een essentieel element voor het succes van elke organisatieverandering. Door aandacht te besteden aan de bouw van draagvlak, kun je de kans op een succesvolle implementatie aanzienlijk vergroten.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.