Chunking

Wat is Chunking?

Chunking in NLP is het proces van het breken van informatie in kleinere of grotere delen (‘chunks’) om het begrijpen, onthouden en communiceren van complexe informatie te vergemakkelijken.

Waarom is Chunking belangrijk?

Chunking helpt in het ordenen van gedachten, het vereenvoudigen van complexe informatie, en het verbeteren van communicatie door het aanpassen van de informatiedichtheid aan de behoeften van de luisteraar.

Hoe werkt Chunking in de praktijk?

Een trainer kan chunking gebruiken door een complex concept te breken in kleinere, begrijpelijke delen voor zijn leerlingen. Door deze aanpak kan de trainer de leerstof aanpassen aan verschillende begripsniveaus.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Chunking?

Om effectief gebruik te maken van chunking:

  1. Identificeer het hoofdconcept of doel van de communicatie.
  2. Breek de informatie op in kleinere, beheersbare delen.
  3. Bouw de informatie weer op tot een samenhangend geheel.
  4. Pas de grootte van de ‘chunks’ aan op basis van de behoeften van de luisteraar.
  5. Gebruik visualisaties om complexe ‘chunks’ te vereenvoudigen.

Conclusie: Chunking is een essentiële techniek in NLP voor het effectief managen en overbrengen van informatie, zowel in persoonlijke als professionele settings.

Bronnen

  • “NLP voor Dummies” door Romilla Ready en Kate Burton (Nederlandstalig)
  • “The Big Book of NLP, Expanded” door Shlomo Vaknin
  • “NLP at Work: The Essence of Excellence” door Sue Knight

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.