Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

door

Wie heeft er in deze ingewikkelde en uitdagende tijden geen stress? En wie wordt er niet met enige regelmaat geconfronteerd met spannende situaties?

Tuurlijk, er zijn talloze manieren en hulpmiddelen om stress te bestrijden.

Je kunt aan de slag met meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, ijsbaden, goede voeding, uitblazen en steun vinden bij je vrienden.

Of je kunt er zelfs alles aan doen om te proberen wat slecht en stressvol is actief uit de weg te gaan.

Dat kan je vast al een boel opleveren.

Maar al deze manieren vereisen wel dat je afstand hebt van het directe probleem en dat je niet (meer) in de stressvolle situatie zit. En dat kan niet altijd. Soms zit je er nu eenmaal middenin.

Zijn daar geen technieken voor? Om juist midden in de stressvolle gebeurtenis je spanningsniveau te verlagen? En je stress in het moment te verminderen?

Jazeker.

En dat is goed nieuws.

Fysiologische zucht

Volgens Standford neurowetenschapper Andrew Huberman is de beste manier om je stress tijdens een stressvolle gebeurtenis te verlagen de ‘fysiologische zucht’.

Door op een specifieke manier adem te halen, kun je in realtime kalmer worden, zonder dat je je afwendt van de stress-inducerende activiteit.

Deze fysiologische zucht is een specifieke manier van ademhalen: twee opeenvolgende inademingen door de neus; de tweede ongeveer de helft korter, direct gevolgd door een lange, diepe uitademing door de mond.

Fysiologische zuchten werden ontdekt in de jaren dertig, en zijn een ademhalingspatroon dat mensen ook spontaan doen als ze zich in een claustrofobische omgeving bevinden, of als ze in een diepe slaap zijn, en er een opbouw is van koolstofdioxide in de bloedstroom.

Wordt het koolstofdioxidegehalte te hoog, dan is dit een trigger om in- en uit te ademen, of dubbel in te ademen en dan uit te ademen.

Rust vinden in stressvolle situaties

Wil je je rustiger voelen in stressvolle situaties? Dat helpt het om bewust deze fysiologische zucht te doen.

Dit is de meeste effectieve manier om een fysiologische zucht te doen:

  • Adem flink in door je neus (gedurende ongeveer 1 seconde);
  • Adem direct erna een tweede keer door je neus in (gedurende nog een halve seconde);
  • Blaas gedurende 3 tot 4 seconden de lucht in je longen uit door je mond.

Mocht je moeite hebben om ofwel door je neus ofwel door je mond ademen, doe dan wat je goed en gemakkelijk wel lukt om te doen.

De tweede inademing is erg belangrijk, volgens Huberman. Je longen zijn volgens hem immers niet zomaar twee grote zakken lucht. Ze bestaan uit miljoenen kleine zakjes, die als je ze zou neerleggen zo groot zijn als een tennisbaan.

Die tweede inademing maakt de opname van meer zuurstof mogelijk, en juist ook een grotere afvoer van kooldioxide.

Doe dit één, twee of gerust drie keer achter elkaar. Je verlaagt er je stressniveau mee, en laat je snel meer rust voelen.

Experimenteer hier maar eens mee!

En leer het jezelf vervolgens aan om dit in stressvolle situaties te doen. Zo vindt jij ook meer rust en kalmte in jouw spanningsvolle situaties!

Wil je over de hele linie meer rust en balans in je leven? Wil je in vier weken voorgoed van je stressklachten af?

Neem dan eens een kijkje bij onze speciaal hiervoor ontwikkelde online training In Balans Blijven.