Strategie

Wat is strategie?

Strategie is een plan om een organisatie te leiden naar een gewenste toekomst. Het is een dynamisch proces dat voortdurend wordt aangepast aan veranderende omstandigheden.

Strategie omvat de volgende elementen:

  • Visie: een beeld van de gewenste toekomst van de organisatie.
  • Missie: de reden waarom de organisatie bestaat.
  • Doelstellingen: de concrete resultaten die de organisatie wil bereiken.
  • Strategiekeuzes: de beslissingen die de organisatie neemt om de doelstellingen te bereiken.

Waarom is strategie belangrijk?

Strategie is belangrijk omdat het organisaties helpt om succesvol te zijn. Een goede strategie helpt organisaties om zich te onderscheiden van concurrenten, om nieuwe markten te betreden en om te blijven groeien.

Strategie geeft organisaties ook richting en focus, en helpt om de krachten en middelen van de organisatie optimaal te benutten.

Hoe werkt strategie in de praktijk?

De ontwikkeling en implementatie van strategie is een complex proces dat vaak door een team van managers en consultants wordt uitgevoerd.

Het proces begint met een analyse van de huidige situatie van de organisatie, gevolgd door een verkenning van de mogelijkheden voor de toekomst.

Op basis van deze analyse en verkenning wordt een strategie ontwikkeld.

De strategie wordt vervolgens geïmplementeerd door middel van een reeks veranderingen in de organisatie, zoals nieuwe producten of diensten, nieuwe markten, nieuwe processen of nieuwe organisatiestructuren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met strategie?

Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor een effectieve omgang met strategie in organisaties. Deze factoren zijn:

  • Leidinggevende betrokkenheid: strategie is een top-down proces, maar het is belangrijk dat alle medewerkers betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van strategie.
  • Communicatie: strategie moet duidelijk en begrijpelijk worden gecommuniceerd aan alle medewerkers.
  • Participatie: medewerkers moeten de kans krijgen om input te geven over de strategie.
  • Organisatiecultuur: een cultuur van leren en veranderen is noodzakelijk voor een succesvolle implementatie van strategie.

Conclusie

Strategie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Een goede strategie kan organisaties helpen om succesvol te zijn in een veranderende wereld.

Bronnen

  • Mintzberg, H., & Lampel, J. (2006). Strategy safari: A guided tour through the wilds of strategic management. New York: Free Press.
  • Porter, M. E. (1996). Competitive advantage: Creating and sustaining superior performance. New York: Free Press.
  • Van Dijk, N. M. H. (2006). Een methodische strategie van organisatieverandering. Deventer: Kluwer.

 

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.