Carriereplanning

Wat is Carrièreplanning?

Carrièreplanning is het proces waarbij een individu doelen stelt en een plan uitstippelt voor zijn of haar professionele ontwikkeling en loopbaanpad.

Waarom is Carrièreplanning belangrijk?

Het is belangrijk omdat het individuen helpt om bewuste keuzes te maken over hun professionele groei en ontwikkeling, wat leidt tot grotere tevredenheid en succes in hun carrière.

Hoe werkt Carrièreplanning in de praktijk?

Carrièreplanning omvat het beoordelen van persoonlijke vaardigheden en interesses, het verkennen van carrièremogelijkheden, het stellen van korte- en langetermijndoelen, en het nemen van stappen om deze doelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het volgen van aanvullende opleidingen of het zoeken van mentorship.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Carrièreplanning?

 • Bied werknemers hulpmiddelen en middelen voor carrièreplanning.
 • Stimuleer regelmatige gesprekken over carrièredoelen en -ontwikkeling.
 • Bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en training.
 • Ondersteun netwerkmogelijkheden en mentorprogramma’s.
 • Evalueer en herzie carrièreplannen regelmatig op basis van individuele en organisatorische behoeften.

Conclusie: Carrièreplanning is een belangrijk aspect van persoonlijke en professionele groei, en organisaties die dit ondersteunen, kunnen een loyaler en meer betrokken personeelsbestand opbouwen.

Literatuur

 • What Color Is Your Parachute? A Practical Manual for Job-Hunters and Career-Changers, door Richard N. Bolles
 • The Career Guide Book for Engineers, door John A. Hoschette
 • The Pathfinder: How to Choose or Change Your Career for a Lifetime of Satisfaction and Success, door Nicholas Lore

Wat is feedback?

Feedback is informatie over het gedrag, de prestaties of de ontwikkeling van een persoon of een organisatie. Het kan worden gegeven door anderen, maar ook door jezelf. Feedback kan zowel positief als negatief zijn, en het kan zowel feitelijk als subjectief zijn.

Waarom is feedback belangrijk?

Feedback is belangrijk omdat het ons helpt om te leren en te groeien. Het kan ons inzicht geven in ons eigen gedrag en prestaties, en het kan ons helpen om onze sterke en zwakke punten te identificeren. Feedback kan ons ook motiveren om onszelf te verbeteren.

Hoe werkt feedback in de praktijk?

Feedback kan op verschillende manieren worden gegeven en ontvangen. Het kan bijvoorbeeld mondeling, schriftelijk of digitaal worden gegeven. Het kan ook individueel of in groepsverband worden gegeven.

Effectieve feedback is specifiek, relevant en opbouwend. Het is belangrijk om feedback te geven die specifiek is over het gedrag of de prestaties die je wilt bespreken. Feedback moet ook relevant zijn voor de context waarin het gedrag of de prestaties zich afspelen. Tot slot moet feedback opbouwend zijn, zodat de ontvanger ervan kan leren en groeien.

Hoe kun je effectief omgaan met feedback?

Als je feedback ontvangt, is het belangrijk om de feedback serieus te nemen, zelfs als je het er niet mee eens bent. Probeer de feedback te begrijpen en te leren van de feedback. Als je het er niet mee eens bent, kun je vragen om meer informatie of om de feedback te herformuleren.

Het is ook belangrijk om feedback te geven op een effectieve manier. Zorg ervoor dat je feedback specifiek, relevant en opbouwend is. Geef feedback in een positieve en constructieve toon.

Conclusie

Feedback is een belangrijk instrument voor organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het kan ons helpen om te leren en te groeien, en het kan ons motiveren om onszelf te verbeteren. Effectieve feedback is specifiek, relevant en opbouwend.

Bronnen

 • Hackman, J. R., & Wageman, R. (2005). A theory of team coaching. Academy of Management Journal, 48(1), 269-287.
 • Kegan, R., & Lahey, L. L. (2009). Immunity to change: How to overcome it and unlock the potential in yourself and your organization. Boston, MA: Harvard Business Review Press.
 • Van Veldhoven, M. F. J., & De Vries, N. K. (2004). Feedback in organisaties: theorie, praktijk en onderzoek. Alphen aan den Rijn: Kluwer.

 

 

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.