Feedforward

Wat is feedforward?

Feedforward is een vorm van feedback die zich richt op de toekomst. Het is een manier om mensen te helpen zich te ontwikkelen door ze te laten zien wat ze kunnen doen om hun prestaties te verbeteren. Feedforward is gebaseerd op de gedachte dat mensen meer baat hebben bij informatie die hen helpt om hun doelen te bereiken dan bij informatie over hun prestaties in het verleden.

Waarom is feedforward belangrijk?

Feedforward is belangrijk in organisatieverandering omdat het mensen kan helpen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. In een tijd van verandering is het belangrijk dat mensen flexibel en adaptief zijn. Feedforward kan mensen helpen om te leren en te groeien, waardoor ze beter in staat zijn om met veranderingen om te gaan.

Hoe werkt feedforward in de praktijk?

Feedforward kan op verschillende manieren worden gegeven. Een veelgebruikte methode is om een gesprek te voeren met de persoon die feedforward krijgt. Tijdens dit gesprek wordt de persoon geholpen om zijn of haar doelen te formuleren en om te bepalen wat hij of zij nodig heeft om deze doelen te bereiken. De persoon die feedforward geeft, kan dan suggesties doen voor hoe de persoon zijn of haar doelen kan bereiken.

Een andere manier om feedforward te geven is door middel van een feedbackformulier. Dit formulier kan worden gebruikt om de persoon die feedforward krijgt te helpen om zijn of haar sterke en zwakke punten te identificeren. De persoon die feedforward geeft, kan dan suggesties doen voor hoe de persoon zijn of haar sterke punten verder kan ontwikkelen en zijn of haar zwakke punten kan verbeteren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met feedforward?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat feedforward in organisaties effectief is. Ten eerste is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin feedforward wordt gewaardeerd. Mensen moeten zich op hun gemak voelen om feedforward te geven en te ontvangen. Ten tweede is het belangrijk om feedforward op een positieve en constructieve manier te geven. Feedforward moet gericht zijn op het helpen van mensen om te groeien en te ontwikkelen. Ten slotte is het belangrijk om feedforward op een regelmatige basis te geven. Feedforward is het meest effectief als het een continu proces is.

Conclusie

Feedforward is een waardevolle tool die kan worden gebruikt om mensen te helpen om zich te ontwikkelen en om organisatieverandering te ondersteunen. Door een cultuur te creëren waarin feedforward wordt gewaardeerd en door feedforward op een positieve en constructieve manier te geven, kunnen organisaties ervoor zorgen dat feedforward effectief is.

Bronnen

  • Bono, E. (2010). The Third Metric: Redefining Success in the Twenty-First Century. New York: Basic Books.
  • Houghton, J. D., & Neck, C. P. (2015). Feedforward: The Breakthrough Method for Personal and Organizational Development. New York: AMACOM.
  • Phelps, M. (2018). Feedforward: The Key to Agile Leadership. San Francisco: Jossey-Bass.

 

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.