Kalibreren

Wat is Kalibreren?

Kalibreren in NLP verwijst naar het vermogen om subtiele veranderingen in iemands fysiologie en gedrag waar te nemen en te interpreteren als indicatoren van hun interne toestand.

Waarom is Kalibreren belangrijk?

Kalibreren is essentieel voor effectieve communicatie en rapport, omdat het inzicht geeft in de emoties en gedachten van anderen, wat leidt tot meer empathie en verbinding.

Hoe werkt Kalibreren in de praktijk?

Een manager kan Kalibreren gebruiken om de stemming van een teamlid te peilen tijdens een gesprek. Door subtiele signalen, zoals lichaamstaal of stemveranderingen, te herkennen, kan de manager adequaat reageren en ondersteuning bieden.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Kalibreren?

Effectief kalibreren houdt in:

  1. Aandachtig observeren van non-verbale signalen.
  2. Luisteren naar veranderingen in spraakpatronen.
  3. Het afstemmen op de emotionele toestand van anderen.
  4. Oefenen in verschillende contexten.
  5. Het gebruiken van deze inzichten om de communicatie te verbeteren.

Conclusie: Kalibreren is een subtiele maar krachtige vaardigheid in NLP die de deur opent naar dieper begrip en verbinding in zowel persoonlijke als professionele relaties.

Bronnen

  • “NLP op het werk voor Dummies” door Romilla Ready (Nederlandstalig)
  • “The User’s Manual for the Brain” door Bob G. Bodenhamer en L. Michael Hall
  • “Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, M.D. Volume I” door Richard Bandler en John Grinder

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.