Sociale facilitatie

Wat is Sociale Facilitatie?

Sociale facilitatie is het fenomeen waarbij de aanwezigheid van anderen de prestaties van een individu op eenvoudige of goed geoefende taken verbetert.

Waarom is Sociale Facilitatie belangrijk?

Het is belangrijk omdat het inzicht geeft in hoe de aanwezigheid van anderen werknemersprestaties kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Hoe werkt Sociale Facilitatie in de praktijk?

In organisaties kan sociale facilitatie worden waargenomen wanneer werknemers beter presteren in teamvergaderingen of bij groepspresentaties, vergeleken met wanneer ze alleen werken.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Sociale Facilitatie?

  • Aanmoedigen van Teamwerk: Creëer kansen voor teamwerk en samenwerking bij projecten.
  • Bewustzijn Creëren: Maak werknemers bewust van het effect van de aanwezigheid van anderen op hun prestaties.
  • Balans Tussen Individueel en Teamwerk: Zorg voor een evenwicht tussen individueel werk en teamactiviteiten.
  • Comfortabele Werkomgeving: Ontwikkel een werkomgeving waarin werknemers zich comfortabel voelen om in het bijzijn van anderen te werken.
  • Monitoring en Ondersteuning: Monitor prestaties en bied ondersteuning waar nodig om de positieve effecten van sociale facilitatie te maximaliseren.

Conclusie: Sociale facilitatie kan een krachtig middel zijn om de prestaties in teamverband te verbeteren, mits goed begrepen en toegepast.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.