Appreciative Inquiry

Wat is Appreciative Inquiry?

Appreciative Inquiry (AI) is een methode voor organisatieverandering die zich richt op het versterken van de positieve krachten en mogelijkheden binnen een organisatie. AI gaat uit van de gedachte dat organisaties zich het beste kunnen ontwikkelen door te focussen op wat al goed gaat, in plaats van te richten op wat er mis is.

Waarom is Appreciative Inquiry belangrijk?

AI is belangrijk omdat het een positieve en constructieve benadering van organisatieverandering biedt. AI kan helpen om een positieve veranderingscultuur te creëren, waarin medewerkers zich gemotiveerd en betrokken voelen. Bovendien kan AI leiden tot duurzamere veranderingen, omdat deze voortbouwen op bestaande sterke punten.

Hoe werkt Appreciative Inquiry in de praktijk?

AI wordt vaak uitgevoerd in een reeks stappen, die hieronder worden weergegeven:

  1. Discover: In deze fase wordt er onderzoek gedaan naar de positieve krachten en mogelijkheden binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van interviews, focusgroepen of surveys.
  2. Dream: In deze fase wordt er samen gedroomd over de gewenste toekomst van de organisatie. Dit gebeurt door middel van visioning- en storytelling-oefeningen.
  3. Design: In deze fase wordt er een plan gemaakt voor de implementatie van de gewenste toekomst.
  4. Destiny: In deze fase wordt het plan geïmplementeerd en wordt er gemonitord of de gewenste resultaten worden bereikt.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met Appreciative Inquiry?

Om Appreciative Inquiry effectief in te zetten in organisaties, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Leidinggevende steun: De steun van het management is essentieel voor het succes van AI.
  • Participatie: AI is een participatieve methode. Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich gehoord en gewaardeerd voelen.
  • Flexibiliteit: AI is een iteratief proces. Het is belangrijk om flexibel te zijn en aanpassingen te doen waar nodig.

Conclusie

Appreciative Inquiry is een krachtige methode voor organisatieverandering die zich richt op het versterken van de positieve krachten en mogelijkheden binnen een organisatie. AI kan helpen om een positieve veranderingscultuur te creëren, duurzamere veranderingen te realiseren en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Bronnen

  • Cooperrider, D. L., & Srivastva, S. (1987). Appreciative inquiry in organizational development: Toward a methodology for positive futures. Research in organizational change and development, 1, 129-169.
  • Whitney, D., & Trosten-Bloom, A. (2006). The power of appreciative inquiry: A practical guide to positive change. Berrett-Koehler Publishers.
  • Van Harte, J., & Lingsma, M. (2013). Waarderend onderzoek: Inleiding en handleiding. Boom Lemma.

 

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.