Verandermoeheid

Wat is verandermoeheid?

Verandermoeheid is een gevoel van uitputting, frustratie en cynisme dat kan ontstaan bij medewerkers als gevolg van te veel of te snel opeenvolgende veranderingen in een organisatie. Verandermoeheid kan zich uiten in verschillende gedragingen, zoals:

  • Passiviteit en apathie
  • Weerstand tegen nieuwe veranderingen
  • Toenemende fouten
  • Verminderde productiviteit

Waarom is verandermoeheid belangrijk?

Verandermoeheid kan een serieuze bedreiging vormen voor de effectiviteit van organisatieveranderingen.

Als medewerkers verandermoe zijn, is het minder waarschijnlijk dat ze zich zullen inzetten voor de verandering en dat ze de nodige veranderingen zullen doorvoeren.

Verandermoeheid kan er ook toe leiden dat medewerkers de organisatie verlaten, wat een verlies van kennis en expertise betekent.

Hoe werkt verandermoeheid in de praktijk?

Verandermoeheid kan zich op verschillende manieren manifesteren in de praktijk. Een veel voorkomende vorm is dat medewerkers zich steeds minder betrokken voelen bij de organisatie.

Ze voelen zich niet gehoord of gewaardeerd, en ze zien geen toekomst voor zichzelf in de organisatie. Dit kan leiden tot een gevoel van uitputting en cynisme.

Een andere vorm van verandermoeheid is dat medewerkers steeds minder flexibel worden. Ze zijn bang voor nieuwe veranderingen, en ze willen liever bij het oude blijven.

Dit kan leiden tot weerstand tegen nieuwe initiatieven, en het kan de effectiviteit van organisatieveranderingen belemmeren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met verandermoeheid?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met verandermoeheid. Een belangrijke stap is om verandermoeheid te herkennen. Dit kan door middel van medewerkersonderzoek, of door middel van observaties van het gedrag van medewerkers.

Als verandermoeheid is herkend, is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan door middel van verschillende interventies, zoals:

  • Communicatie en dialoog: zorg ervoor dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over de redenen voor de verandering, en dat ze de mogelijkheid hebben om hun mening te geven.
  • Ondersteuning en ontwikkeling: bied medewerkers ondersteuning en ontwikkeling om hen te helpen omgaan met de veranderingen.
  • Beloning en waardering: zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet, ook voor de veranderingen die ze doorvoeren.

Conclusie

Verandermoeheid is een serieuze uitdaging voor organisaties die veranderingen doorvoeren. Door verandermoeheid tijdig te herkennen en er effectief mee om te gaan, kunnen organisaties de kans op een succesvolle organisatieverandering vergroten.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change: Why transformation efforts fail. Harvard Business Review Press.
  • Kahn, W.A. (1990). Psychological conditions of personal engagement and disengagement at work. Academy of Management Journal, 33(4), 692-724.
  • Smit, M. (2015). Verandermoeheid in organisaties: oorzaken, gevolgen en interventies. Lemma.

 

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.