Zelfdeterminatie theorie

Wat is zelfdeterminatietheorie?

Zelfdeterminatietheorie (Self Determination Theory: SDT) is een theorie over menselijke motivatie die stelt dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om activiteiten na te streven die ze belangrijk vinden en die hen een gevoel van autonomie geven. SDT onderscheidt drie basisbehoeften die essentieel zijn voor intrinsieke motivatie: autonomie, verbondenheid en competentie.

Waarom is zelfdeterminatietheorie belangrijk?

SDT is belangrijk in het kader van organisatieverandering omdat het kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Wanneer medewerkers zich intrinsiek gemotiveerd voelen voor veranderingen, zijn ze meer geneigd om deze actief te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn.

Hoe werkt zelfdeterminatietheorie in de praktijk?

SDT kan in de praktijk worden toegepast door organisaties op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het bieden van autonomie aan medewerkers door hen de vrijheid te geven om hun eigen werk te plannen en organiseren.
  • Het creëren van een gevoel van verbondenheid bij medewerkers door hen te betrekken bij beslissingen en hen te laten voelen dat ze deel uitmaken van iets groters.
  • Het bieden van kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfdeterminatietheorie?

Om effectief om te gaan met zelfdeterminatietheorie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes te volgen:

  • Focus op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de krachtigste vorm van motivatie en zal de meeste kans van slagen hebben bij het bevorderen van veranderingen.
  • Bied autonomie aan medewerkers. Autonomie is een essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.
  • Creëer een gevoel van verbondenheid bij medewerkers. Verbondenheid kan helpen om medewerkers te motiveren om zich in te zetten voor de organisatie en de veranderingen die daar plaatsvinden.
  • Bied kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Competentie is een andere essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.

Conclusie

Zelfdeterminatietheorie is een krachtig instrument dat organisaties kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Door de principes van SDT in de praktijk toe te passen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat veranderingen succesvol zijn en dat medewerkers zich gemotiveerd voelen om ze te ondersteunen.

Bronnen

  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
  • Vansteenkiste, M., Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2008). Self-determination theory and the explanatory role of basic psychological needs in motivation and well-being. In J. Y. Shah & W. L. Gardner (Eds.), Handbook of motivation science (pp. 125-140). New York, NY: Guilford Press.
  • De Vries, R. E., & Van Dierendonck, D. (2010). Self-determination theory in organizational settings: The state of the art. In E. L. Deci & R. M. Ryan (Eds.), Handbook of self-determination research (2nd ed., pp. 469-496). Rochester, NY: University of Rochester Press.

 

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.