Groeimindset

Wat is een groei mindset?

Een groei mindset is een overtuiging dat intelligentie en vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door hard te werken en door uitdagingen aan te gaan. Mensen met een groei mindset geloven dat ze kunnen leren en groeien, ook op latere leeftijd. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en gericht op ontwikkeling.

Waarom is een groei mindset belangrijk?

Een groei mindset is belangrijk voor organisatieverandering omdat het medewerkers helpt om uitdagingen aan te gaan en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Mensen met een groei mindset zijn meer geneigd om risico’s te nemen, fouten te maken en van feedback te leren. Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor het succesvol doorvoeren van organisatieveranderingen.

Hoe werkt een groei mindset in de praktijk?

In de praktijk kan een groei mindset op verschillende manieren bijdragen aan organisatieverandering. Zo kunnen medewerkers met een groei mindset:

  • Beter omgaan met tegenslagen: Door te geloven dat ze kunnen leren van hun fouten, zijn mensen met een groei mindset minder snel ontmoedigd door tegenslagen. Dit kan hen helpen om door te gaan met het doorvoeren van veranderingen, ook als er obstakels op hun pad komen.
  • Meer open staan voor nieuwe ideeën: Mensen met een groei mindset zijn nieuwsgierig en creatief. Ze zijn meer geneigd om nieuwe ideeën te overwegen, ook als die afwijken van de status quo. Dit kan helpen om nieuwe oplossingen te vinden voor de uitdagingen die gepaard gaan met organisatieveranderingen.
  • Beter samenwerken: Mensen met een groei mindset zijn gericht op ontwikkeling. Ze zijn meer geneigd om samen te werken met anderen om te leren en te groeien. Dit kan helpen om een positieve en ondersteunende cultuur te creëren voor organisatieverandering.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met een groei mindset?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met een groei mindset. Enkele voorbeelden zijn:

  • Leidinggevenden kunnen een groei mindset uitdragen: Leiders die een groei mindset hebben, kunnen een voorbeeldfunctie zijn voor hun medewerkers. Door zelf risico’s te nemen, fouten te maken en van feedback te leren, kunnen ze medewerkers inspireren om hetzelfde te doen.
  • Organisaties kunnen een leercultuur creëren: Organisaties kunnen een leercultuur creëren door medewerkers de kans te geven om te leren en te groeien. Dit kan door middel van trainingen, opleidingen, coaching en andere ontwikkelingsmogelijkheden.
  • Organisaties kunnen feedback stimuleren: Feedback is belangrijk voor het ontwikkelen van een groei mindset. Organisaties kunnen feedback stimuleren door medewerkers feedback te geven, maar ook door medewerkers aan te moedigen om feedback aan elkaar te geven.

Conclusie

Een groei mindset is een belangrijke factor voor succesvolle organisatieverandering. Door medewerkers te helpen om een groei mindset te ontwikkelen, kunnen organisaties de kans op het succesvol doorvoeren van veranderingen vergroten.

Bronnen

  • Dweck, C. S. (2006). Mindset: The new psychology of success. New York: Random House.
  • Duckworth, A. L., Peterson, C., Matthews, M. D., & Kelly, D. R. (2007). Grit: Perseverance and passion for long-term goals. Journal of Personality and Social Psychology, 92(6), 1087-1101.
  • Grant, A. M. (2016). Originals: How non-conformists move the world. New York: Viking.

 

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.