Macht

Wat is macht?

Macht is de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het gedrag van anderen. Macht kan op verschillende manieren worden uitgeoefend, bijvoorbeeld door middel van autoriteit, kennis, middelen of sociale relaties.

Waarom is macht belangrijk?

Macht is belangrijk in organisatieverandering en organisatieontwikkeling omdat het een rol speelt bij het beïnvloeden van gedrag en het realiseren van verandering. Macht kan gebruikt worden om mensen te motiveren om mee te werken aan verandering, om weerstand tegen verandering te overwinnen en om verandering succesvol te implementeren.

Hoe werkt macht in de praktijk?

In de praktijk kan macht op verschillende manieren worden gebruikt om organisatieverandering te bewerkstelligen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Autoriteit: Managers kunnen hun autoriteit gebruiken om medewerkers te verplichten om mee te werken aan verandering.
  • Kennis: Medewerkers met specifieke kennis of expertise kunnen hun kennis gebruiken om invloed uit te oefenen op verandering.
  • Middelen: Medewerkers met toegang tot middelen, zoals geld of informatie, kunnen hun middelen gebruiken om invloed uit te oefenen op verandering.
  • Sociale relaties: Medewerkers met sterke sociale relaties kunnen hun relaties gebruiken om invloed uit te oefenen op verandering.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met macht?

Om effectief om te gaan met macht in organisaties is het belangrijk om de volgende principes in acht te nemen:

  • Wees bewust van de verschillende vormen van macht.
  • Begrijp hoe macht in de organisatie werkt.
  • Gebruik macht op een verantwoorde manier.

Conclusie

Macht is een complex fenomeen dat een belangrijke rol speelt in organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Door bewust om te gaan met macht kunnen organisaties verandering succesvol bewerkstelligen.

Relevante literatuur

  • French, J.R.P., & Raven, B.H. (1959). The bases of social power. In D. Cartwright (Ed.), Studies in social power (pp. 150-167). University of Michigan Press.
  • Pfeffer, J. (1992). Managing with power: Politics and influence in organizations. Harvard Business Review Press.
  • Van der Pol, J. (2023). Macht in organisaties: Een handboek voor leiders en professionals. Boom uitgevers.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.