Organisatiecultuur

Wat is organisatiecultuur?

Organisatiecultuur is het geheel van waarden, normen, overtuigingen, gedragsregels en verwachtingen dat in een organisatie heerst. Het bepaalt hoe mensen in een organisatie met elkaar omgaan, hoe beslissingen worden genomen en hoe werk wordt uitgevoerd.

Waarom is organisatiecultuur belangrijk?

Organisatiecultuur speelt een belangrijke rol bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het kan een katalysator zijn voor verandering, maar ook een belemmering. Een positieve organisatiecultuur kan helpen om veranderingen te implementeren en de gewenste resultaten te bereiken.

Hoe werkt organisatiecultuur in de praktijk?

Organisatiecultuur werkt in de praktijk op verschillende manieren. Ten eerste kan het een rol spelen bij het gedrag van medewerkers. Medewerkers die zich verbonden voelen met de organisatiecultuur, zijn eerder geneigd om veranderingen te ondersteunen. Ten tweede kan organisatiecultuur een rol spelen bij de besluitvorming. In organisaties met een sterke cultuur worden beslissingen vaak genomen op basis van de waarden en normen van de organisatie. Ten derde kan organisatiecultuur een rol spelen bij de uitvoering van werk. In organisaties met een sterke cultuur is er vaak meer samenwerking en minder conflicten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met organisatiecultuur?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met organisatiecultuur. Een belangrijke stap is om de organisatiecultuur te begrijpen. Dit kan door middel van interviews, observaties en surveys.

Vervolgens is het belangrijk om de rol van organisatiecultuur bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling te bepalen. A

ls organisatiecultuur een belemmering voor verandering is, kan er actie worden ondernomen om de cultuur te veranderen. Dit kan o.a. door middel van trainingen, workshops en andere interventies.

Conclusie

Organisatiecultuur is een complex fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het is belangrijk om de organisatiecultuur te begrijpen en te beheren om succesvolle veranderingen te implementeren.

Bronnen

  • Schein, E. H. (2010). Organizational Culture and Leadership (4th ed.). San Francisco, CA: Jossey-Bass.
  • Hofstede, G. (2011). Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations (2nd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Trompenaars, F. & Hampden-Turner, C. (2012). Riding the Waves of Culture: Understanding Cultural Diversity in Global Business (3rd ed.). New York, NY: McGraw-Hill Education.

 

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.