Organisatiecultuur

Wat is organisatiecultuur?

Organisatiecultuur is het geheel van waarden, normen, overtuigingen, gedragsregels en verwachtingen dat in een organisatie heerst. Het bepaalt hoe mensen in een organisatie met elkaar omgaan, hoe beslissingen worden genomen en hoe werk wordt uitgevoerd.

Waarom is organisatiecultuur belangrijk?

Organisatiecultuur speelt een belangrijke rol bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het kan een katalysator zijn voor verandering, maar ook een belemmering. Een positieve organisatiecultuur kan helpen om veranderingen te implementeren en de gewenste resultaten te bereiken.

Hoe werkt organisatiecultuur in de praktijk?

Organisatiecultuur werkt in de praktijk op verschillende manieren. Ten eerste kan het een rol spelen bij het gedrag van medewerkers. Medewerkers die zich verbonden voelen met de organisatiecultuur, zijn eerder geneigd om veranderingen te ondersteunen. Ten tweede kan organisatiecultuur een rol spelen bij de besluitvorming. In organisaties met een sterke cultuur worden beslissingen vaak genomen op basis van de waarden en normen van de organisatie. Ten derde kan organisatiecultuur een rol spelen bij de uitvoering van werk. In organisaties met een sterke cultuur is er vaak meer samenwerking en minder conflicten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met organisatiecultuur?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met organisatiecultuur. Een belangrijke stap is om de organisatiecultuur te begrijpen. Dit kan door middel van interviews, observaties en surveys.

Vervolgens is het belangrijk om de rol van organisatiecultuur bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling te bepalen. A

ls organisatiecultuur een belemmering voor verandering is, kan er actie worden ondernomen om de cultuur te veranderen. Dit kan o.a. door middel van trainingen, workshops en andere interventies.

Conclusie

Organisatiecultuur is een complex fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het is belangrijk om de organisatiecultuur te begrijpen en te beheren om succesvolle veranderingen te implementeren.

Bronnen

  • Schein, E. H. (2010). Organizational Culture and Leadership (4th ed.). San Francisco, CA: Jossey-Bass.
  • Hofstede, G. (2011). Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations (2nd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Trompenaars, F. & Hampden-Turner, C. (2012). Riding the Waves of Culture: Understanding Cultural Diversity in Global Business (3rd ed.). New York, NY: McGraw-Hill Education.

 

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.