Situationeel Leiderschap

Wat is situationeel leiderschap?

Situationeel leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leider zijn gedrag aanpast aan de situatie en de behoeften van de medewerkers. Deze stijl is gebaseerd op het idee dat er geen “beste” leiderschapsstijl is, maar dat de meest effectieve stijl afhangt van de specifieke omstandigheden.

Waarom is situationeel leiderschap belangrijk?

Situationeel leiderschap is belangrijk omdat het organisaties helpt om succesvol te veranderen. Organisatieverandering is een complex proces dat veel van de medewerkers vraagt. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Hoe werkt situationeel leiderschap in de praktijk?

In de praktijk wordt situationeel leiderschap vaak gevisualiseerd met een model met vier leiderschapsstijlen:

  • Directief leiderschap: De leider geeft duidelijke instructies en controle. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers weinig ervaring of motivatie hebben.
  • Steunend leiderschap: De leider biedt ondersteuning en coaching aan de medewerkers. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers wel de ervaring hebben, maar nog wel enige begeleiding nodig hebben.
  • Delegatief leiderschap: De leider geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en autonomie. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers er klaar voor zijn om zelfstandig te werken.

De leider kiest de meest effectieve stijl voor een specifieke situatie door rekening te houden met de volgende factoren:

  • De taak: Hoe complex en nieuw is de taak?
  • De medewerkers: Hoe ervaren en gemotiveerd zijn de medewerkers?
  • De organisatiecultuur: Wat is de norm voor leiderschap binnen de organisatie?

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met situationeel leiderschap?

Om situationeel leiderschap effectief te gebruiken in organisaties, is het belangrijk dat de leider:

  • Zelfinzicht heeft: De leider moet inzicht hebben in zijn eigen leiderschapsstijl en in de verschillende leiderschapsstijlen die hij kan gebruiken.
  • Feedback kan ontvangen: De leider moet openstaan voor feedback van zijn medewerkers over zijn leiderschapsstijl.
  • Flexibel is: De leider moet bereid zijn om zijn leiderschapsstijl aan te passen aan de veranderende situatie.

Conclusie

Situationeel leiderschap is een effectieve manier om organisaties te helpen om succesvol te veranderen. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Bronnen

  • Hersey, P., & Blanchard, K. H. (1969). Management of organizational behavior: Utilizing human resources. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  • Yukl, G. (2013). Leadership in organizations (8th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Van Dam, M. (2017). Situationeel leiderschap: Een praktische gids voor effectief leidinggeven. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

 

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.