Situationeel Leiderschap

Wat is situationeel leiderschap?

Situationeel leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leider zijn gedrag aanpast aan de situatie en de behoeften van de medewerkers. Deze stijl is gebaseerd op het idee dat er geen “beste” leiderschapsstijl is, maar dat de meest effectieve stijl afhangt van de specifieke omstandigheden.

Waarom is situationeel leiderschap belangrijk?

Situationeel leiderschap is belangrijk omdat het organisaties helpt om succesvol te veranderen. Organisatieverandering is een complex proces dat veel van de medewerkers vraagt. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Hoe werkt situationeel leiderschap in de praktijk?

In de praktijk wordt situationeel leiderschap vaak gevisualiseerd met een model met vier leiderschapsstijlen:

 • Directief leiderschap: De leider geeft duidelijke instructies en controle. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers weinig ervaring of motivatie hebben.
 • Steunend leiderschap: De leider biedt ondersteuning en coaching aan de medewerkers. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers wel de ervaring hebben, maar nog wel enige begeleiding nodig hebben.
 • Delegatief leiderschap: De leider geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en autonomie. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers er klaar voor zijn om zelfstandig te werken.

De leider kiest de meest effectieve stijl voor een specifieke situatie door rekening te houden met de volgende factoren:

 • De taak: Hoe complex en nieuw is de taak?
 • De medewerkers: Hoe ervaren en gemotiveerd zijn de medewerkers?
 • De organisatiecultuur: Wat is de norm voor leiderschap binnen de organisatie?

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met situationeel leiderschap?

Om situationeel leiderschap effectief te gebruiken in organisaties, is het belangrijk dat de leider:

 • Zelfinzicht heeft: De leider moet inzicht hebben in zijn eigen leiderschapsstijl en in de verschillende leiderschapsstijlen die hij kan gebruiken.
 • Feedback kan ontvangen: De leider moet openstaan voor feedback van zijn medewerkers over zijn leiderschapsstijl.
 • Flexibel is: De leider moet bereid zijn om zijn leiderschapsstijl aan te passen aan de veranderende situatie.

Conclusie

Situationeel leiderschap is een effectieve manier om organisaties te helpen om succesvol te veranderen. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Bronnen

 • Hersey, P., & Blanchard, K. H. (1969). Management of organizational behavior: Utilizing human resources. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
 • Yukl, G. (2013). Leadership in organizations (8th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
 • Van Dam, M. (2017). Situationeel leiderschap: Een praktische gids voor effectief leidinggeven. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

 

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.