Situationeel Leiderschap

Wat is situationeel leiderschap?

Situationeel leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leider zijn gedrag aanpast aan de situatie en de behoeften van de medewerkers. Deze stijl is gebaseerd op het idee dat er geen “beste” leiderschapsstijl is, maar dat de meest effectieve stijl afhangt van de specifieke omstandigheden.

Waarom is situationeel leiderschap belangrijk?

Situationeel leiderschap is belangrijk omdat het organisaties helpt om succesvol te veranderen. Organisatieverandering is een complex proces dat veel van de medewerkers vraagt. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Hoe werkt situationeel leiderschap in de praktijk?

In de praktijk wordt situationeel leiderschap vaak gevisualiseerd met een model met vier leiderschapsstijlen:

 • Directief leiderschap: De leider geeft duidelijke instructies en controle. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers weinig ervaring of motivatie hebben.
 • Steunend leiderschap: De leider biedt ondersteuning en coaching aan de medewerkers. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers wel de ervaring hebben, maar nog wel enige begeleiding nodig hebben.
 • Delegatief leiderschap: De leider geeft de medewerkers veel verantwoordelijkheid en autonomie. Deze stijl is geschikt voor situaties waarin de medewerkers er klaar voor zijn om zelfstandig te werken.

De leider kiest de meest effectieve stijl voor een specifieke situatie door rekening te houden met de volgende factoren:

 • De taak: Hoe complex en nieuw is de taak?
 • De medewerkers: Hoe ervaren en gemotiveerd zijn de medewerkers?
 • De organisatiecultuur: Wat is de norm voor leiderschap binnen de organisatie?

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met situationeel leiderschap?

Om situationeel leiderschap effectief te gebruiken in organisaties, is het belangrijk dat de leider:

 • Zelfinzicht heeft: De leider moet inzicht hebben in zijn eigen leiderschapsstijl en in de verschillende leiderschapsstijlen die hij kan gebruiken.
 • Feedback kan ontvangen: De leider moet openstaan voor feedback van zijn medewerkers over zijn leiderschapsstijl.
 • Flexibel is: De leider moet bereid zijn om zijn leiderschapsstijl aan te passen aan de veranderende situatie.

Conclusie

Situationeel leiderschap is een effectieve manier om organisaties te helpen om succesvol te veranderen. Door situationeel leiderschap te gebruiken, kan de leider de medewerkers ondersteunen en motiveren om de verandering te omarmen.

Bronnen

 • Hersey, P., & Blanchard, K. H. (1969). Management of organizational behavior: Utilizing human resources. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
 • Yukl, G. (2013). Leadership in organizations (8th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
 • Van Dam, M. (2017). Situationeel leiderschap: Een praktische gids voor effectief leidinggeven. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

 

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.