Comfortzone

Wat is de comfortzone?

De comfortzone is een psychologisch concept dat verwijst naar de situaties en omgevingen waarin iemand zich comfortabel en vertrouwd voelt.

Het is een gebied waarin iemand zich veilig en geborgen voelt, en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over het slagen of falen.

Waarom is de comfortzone belangrijk?

De comfortzone is belangrijk omdat het ons helpt om ons veilig en geborgen te voelen. Het kan ons helpen om stress te verminderen en ons welzijn te verbeteren.

Daarnaast kan de comfortzone ons helpen om onze doelen te bereiken, doordat het ons motiveert om in vertrouwde situaties te blijven.

Hoe werkt de comfortzone in de praktijk?

In de praktijk werkt de comfortzone op verschillende manieren. Zo kan het ons bijvoorbeeld belemmeren om nieuwe dingen te leren of nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het kan ook ervoor zorgen dat we vasthouden aan oude gewoontes en patronen, ook als deze niet meer effectief zijn.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de comfortzone?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met de comfortzone.

Een belangrijke manier is om bewustzijn te creëren over het concept van de comfortzone. Dit kan door middel van trainingen, workshops of andere interventies.

Daarnaast is het belangrijk om mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan door middel van positieve bekrachtiging, het stellen van uitdagingen en het creëren van een veilige omgeving.

Conclusie

De comfortzone is een belangrijk concept in organisatieverandering en -ontwikkeling.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de comfortzone en mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan helpen om organisaties te veranderen en te ontwikkelen.

Bronnen

  • M.E.P. van den Brink, Comfortzone: Hoe blijf je in beweging en haal je meer uit je leven? (Amsterdam: Business Contact, 2018).
  • R.J. Leider, The Comfort Zone: The Psychology of Psychological Comfort, Stress, and Coping. (New York: Oxford University Press, 1996).
  • **J.A.M. van Woerkom, Organisatieverandering en -ontwikkeling: Een praktische handleiding. (Deventer: Kluwer, 2022).

 

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.