Decision Fatigue

Wat is Decision Fatigue?

Decision fatigue verwijst naar de verminderde kwaliteit van beslissingen na een lange reeks van besluitvorming, als gevolg van mentale uitputting.

Waarom is Decision Fatigue belangrijk?

Het is belangrijk omdat het kan leiden tot slechtere besluitvorming, impulsiviteit, en verminderde zelfbeheersing bij werknemers, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de organisatie.

Hoe werkt Decision Fatigue in de praktijk?

In de praktijk kan decision fatigue optreden bij werknemers die voortdurend beslissingen moeten nemen, vooral bij complexe of belangrijke taken, wat kan leiden tot overhaaste of ondoordachte keuzes.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Decision Fatigue?

  • Beperken van het aantal beslissingen: Probeer het aantal kleine, minder belangrijke beslissingen te beperken.
  • Prioritering en planning: Moedig het plannen en prioriteren van beslissingen aan, vooral voor belangrijke taken.
  • Pauzes en rusttijden: Zorg voor voldoende pauzes tussen besluitvormingstaken.
  • Delegatie van beslissingen: Delegeer waar mogelijk beslissingen om de druk te verminderen.
  • Bewustwording en training: Creëer bewustwording over decision fatigue en bied training in besluitvormingsvaardigheden en -strategieën.

Conclusie: Bewust omgaan met decision fatigue kan leiden tot betere besluitvorming en verhoogde productiviteit.

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alléén met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.