Groupthink

Wat is groupthink?

Groupthink is een fenomeen dat zich voordoet wanneer een groepsdynamiek de kritische evaluatie van ideeën of alternatieven belemmert. Dit kan leiden tot slechte beslissingen, omdat groepsleden hun eigen mening onderdrukken om harmonie en consensus te behouden.

Waarom is groupthink belangrijk?

Groupthink kan een serieus probleem zijn voor organisaties, met name in tijden van verandering. Wanneer Groupthink optreedt, is de kans groter dat organisaties onrealistische of onhaalbare doelen stellen, of dat ze belangrijke risico’s negeren.

Hoe werkt groupthink in de praktijk?

Groupthink kan zich op verschillende manieren manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Het vermijden van kritiek: Groepsleden zijn bang om kritiek te geven op de groepsbeslissingen, uit angst voor afwijzing of conflict.
  • De neiging om consensus te zoeken: Groepsleden zijn meer bezig met het bereiken van consensus dan met het kritisch evalueren van ideeën.
  • De neiging om informatie te verdraaien: Groepsleden interpreteren informatie selectief om hun eigen overtuigingen te ondersteunen.

Hoe kun je effectief omgaan met groupthink?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om groupthink te voorkomen of te verminderen. Enkele tips zijn:

  • Bevorder diversiteit: Een diverse groep met verschillende perspectieven is minder vatbaar voor groupthink.
  • Stimuleer kritisch denken: Groepsleden moeten zich bewust zijn van de mogelijke effecten van groupthink en moeten aangemoedigd worden om kritisch na te denken over ideeën.
  • Creëer een veilige omgeving: Groepsleden moeten zich veilig voelen om kritiek te geven op de groepsbeslissingen.

Conclusie

Groupthink is een veelvoorkomend fenomeen dat een serieus probleem kan zijn voor organisaties. Door bewustzijn en preventieve maatregelen kunnen organisaties de risico’s van groupthink verminderen en betere beslissingen nemen.

Bronnen

  • Janis, I. L. (1972). Victims of groupthink: A psychological study of foreign-policy decisions and fiascoes. Boston: Houghton Mifflin.
  • Van Marrewijk, A. (2022). Leiderschap en organisatieverandering: Een praktijkgerichte benadering. Amsterdam: Boom uitgevers.
  • Vroom, V. H., & Yetton, P. W. (1973). Leadership and decision-making. New York: Wiley.

 

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.