Ankereffect

Wat is het Ankereffect?

Het ankereffect is een cognitieve bias waarbij individuen te veel vertrouwen op het eerste stuk informatie dat zij ontvangen (het ‘anker’) bij het maken van beslissingen.

Waarom is het Ankereffect belangrijk?

Het is belangrijk omdat het de besluitvorming kan beïnvloeden en kan leiden tot minder optimale keuzes. Bewustzijn van het ankereffect kan helpen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van oordelen en beslissingen.

Hoe werkt het Ankereffect in de praktijk?

In de praktijk kan het ankereffect bijvoorbeeld optreden in onderhandelingen, waar het eerste bod vaak dient als een ‘anker’ voor alle volgende discussies en biedingen.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met het Ankereffect?

  • Train werknemers om zich bewust te zijn van het ankereffect en hoe het te vermijden.
  • Moedig het gebruik van meerdere bronnen en perspectieven aan bij het nemen van beslissingen.
  • Stel vragen die de aandacht richten op relevante informatie in plaats van op het anker.
  • Wees bedachtzaam bij het zetten van initiële prijzen of voorwaarden om te voorkomen dat onderhandelingen scheefgetrokken worden.
  • Heroverweeg regelmatig initiële aannames en aanpassingen op basis van nieuwe informatie.

Conclusie: Het herkennen en beheren van het ankereffect is essentieel voor het verbeteren van de besluitvorming en het voorkomen van bias in oordeelsvorming.

Lezen

  • Thinking, Fast and Slow, door Daniel Kahneman
  • Judgment and Decision Making: Psychological Perspectives, door David Hardman
  • Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness, door Richard H. Thaler en Cass R. Sunstein

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.