Ankeren

Wat is Ankeren?

Ankeren in NLP is het proces waarbij een emotionele reactie wordt gekoppeld aan een specifieke trigger, zoals een gebaar of geluid, waardoor die emotie later weer opgeroepen kan worden door dezelfde trigger.

Waarom is Ankeren belangrijk?

Ankeren wordt gebruikt om positieve gevoelens te stimuleren en negatieve gevoelens te verminderen. Het helpt individuen om snel toegang te krijgen tot hulpbronnen zoals vertrouwen of kalmte, vooral in uitdagende situaties.

Hoe werkt Ankeren in de praktijk?

In de praktijk kan ankeren bijvoorbeeld gebruikt worden door een spreker die voor een grote groep moet spreken. Door een positief gevoel, zoals zelfvertrouwen, te ‘ankeren’ aan een fysieke handeling (bijv. knippen met de vingers), kan de spreker dit gevoel oproepen wanneer nodig.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Ankeren?

Om effectief gebruik te maken van ankeren, is het belangrijk om:

  1. Een duidelijke, positieve emotie te kiezen.
  2. Een unieke trigger te selecteren.
  3. De emotie en trigger te koppelen op een moment van intense beleving.
  4. Het anker regelmatig te testen en te versterken.
  5. Flexibel te blijven en het anker aan te passen indien nodig.

Conclusie: Ankeren is een krachtig NLP-instrument voor het bewust oproepen van positieve emoties en het verbeteren van persoonlijke effectiviteit.

Bronnen

  • “Het grote boek over NLP” door Lucas Derks (Nederlandstalig)
  • “NLP: The Essential Guide to Neuro-Linguistic Programming” door NLP Comprehensive
  • “Frogs into Princes: Neuro Linguistic Programming” door Richard Bandler en John Grinder

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.