Ankeren

Wat is Ankeren?

Ankeren in NLP is het proces waarbij een emotionele reactie wordt gekoppeld aan een specifieke trigger, zoals een gebaar of geluid, waardoor die emotie later weer opgeroepen kan worden door dezelfde trigger.

Waarom is Ankeren belangrijk?

Ankeren wordt gebruikt om positieve gevoelens te stimuleren en negatieve gevoelens te verminderen. Het helpt individuen om snel toegang te krijgen tot hulpbronnen zoals vertrouwen of kalmte, vooral in uitdagende situaties.

Hoe werkt Ankeren in de praktijk?

In de praktijk kan ankeren bijvoorbeeld gebruikt worden door een spreker die voor een grote groep moet spreken. Door een positief gevoel, zoals zelfvertrouwen, te ‘ankeren’ aan een fysieke handeling (bijv. knippen met de vingers), kan de spreker dit gevoel oproepen wanneer nodig.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Ankeren?

Om effectief gebruik te maken van ankeren, is het belangrijk om:

  1. Een duidelijke, positieve emotie te kiezen.
  2. Een unieke trigger te selecteren.
  3. De emotie en trigger te koppelen op een moment van intense beleving.
  4. Het anker regelmatig te testen en te versterken.
  5. Flexibel te blijven en het anker aan te passen indien nodig.

Conclusie: Ankeren is een krachtig NLP-instrument voor het bewust oproepen van positieve emoties en het verbeteren van persoonlijke effectiviteit.

Bronnen

  • “Het grote boek over NLP” door Lucas Derks (Nederlandstalig)
  • “NLP: The Essential Guide to Neuro-Linguistic Programming” door NLP Comprehensive
  • “Frogs into Princes: Neuro Linguistic Programming” door Richard Bandler en John Grinder

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.