Appreciative Inquiry

Wat is Appreciative Inquiry?

Appreciative Inquiry (AI) is een methode voor organisatieverandering die zich richt op het versterken van de positieve krachten en mogelijkheden binnen een organisatie. AI gaat uit van de gedachte dat organisaties zich het beste kunnen ontwikkelen door te focussen op wat al goed gaat, in plaats van te richten op wat er mis is.

Waarom is Appreciative Inquiry belangrijk?

AI is belangrijk omdat het een positieve en constructieve benadering van organisatieverandering biedt. AI kan helpen om een positieve veranderingscultuur te creëren, waarin medewerkers zich gemotiveerd en betrokken voelen. Bovendien kan AI leiden tot duurzamere veranderingen, omdat deze voortbouwen op bestaande sterke punten.

Hoe werkt Appreciative Inquiry in de praktijk?

AI wordt vaak uitgevoerd in een reeks stappen, die hieronder worden weergegeven:

  1. Discover: In deze fase wordt er onderzoek gedaan naar de positieve krachten en mogelijkheden binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van interviews, focusgroepen of surveys.
  2. Dream: In deze fase wordt er samen gedroomd over de gewenste toekomst van de organisatie. Dit gebeurt door middel van visioning- en storytelling-oefeningen.
  3. Design: In deze fase wordt er een plan gemaakt voor de implementatie van de gewenste toekomst.
  4. Destiny: In deze fase wordt het plan geïmplementeerd en wordt er gemonitord of de gewenste resultaten worden bereikt.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met Appreciative Inquiry?

Om Appreciative Inquiry effectief in te zetten in organisaties, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Leidinggevende steun: De steun van het management is essentieel voor het succes van AI.
  • Participatie: AI is een participatieve methode. Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich gehoord en gewaardeerd voelen.
  • Flexibiliteit: AI is een iteratief proces. Het is belangrijk om flexibel te zijn en aanpassingen te doen waar nodig.

Conclusie

Appreciative Inquiry is een krachtige methode voor organisatieverandering die zich richt op het versterken van de positieve krachten en mogelijkheden binnen een organisatie. AI kan helpen om een positieve veranderingscultuur te creëren, duurzamere veranderingen te realiseren en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Bronnen

  • Cooperrider, D. L., & Srivastva, S. (1987). Appreciative inquiry in organizational development: Toward a methodology for positive futures. Research in organizational change and development, 1, 129-169.
  • Whitney, D., & Trosten-Bloom, A. (2006). The power of appreciative inquiry: A practical guide to positive change. Berrett-Koehler Publishers.
  • Van Harte, J., & Lingsma, M. (2013). Waarderend onderzoek: Inleiding en handleiding. Boom Lemma.

 

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.