Brainstormen

Wat is brainstormen?

Brainstormen is een creatieve probleemoplossingstechniek waarbij een groep mensen samenkomt om ideeën te genereren. Het doel is om zoveel mogelijk ideeën te bedenken, zonder ze meteen te beoordelen. Brainstormen kan worden gebruikt om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, om problemen op te lossen of om nieuwe strategieën te bedenken.

Waarom is brainstormen belangrijk?

Brainstormen is belangrijk in organisatieverandering en organisatieontwikkeling omdat het kan helpen om nieuwe ideeën te genereren die anders misschien niet bedacht zouden worden. Het kan ook helpen om mensen te betrekken bij het veranderingsproces en om draagvlak te creëren voor nieuwe ideeën.

Hoe werkt brainstormen in de praktijk?

Een brainstormsessie begint meestal met een korte introductie van het onderwerp waarover gebrainstormd zal worden. Vervolgens worden de deelnemers gevraagd om zo veel mogelijk ideeën te bedenken, zonder ze meteen te beoordelen. De facilitator van de sessie zorgt ervoor dat er een open en stimulerende sfeer heerst en dat iedereen zijn of haar ideeën kan delen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met brainstormen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om brainstormen in organisaties effectief te laten verlopen:

  • Zorg voor een goede voorbereiding. Bepaal van tevoren het doel van de brainstormsessie en zorg ervoor dat de deelnemers de juiste informatie hebben.
  • Selecteer de juiste deelnemers. Zorg ervoor dat de deelnemers uit verschillende disciplines komen en dat ze verschillende perspectieven vertegenwoordigen.
  • Creëer een open en stimulerende sfeer. De facilitator van de sessie moet ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt om zijn of haar ideeën te delen.
  • Beoordeel de ideeën pas later. Het is belangrijk om in de brainstormsessie geen ideeën te beoordelen, zodat iedereen zich vrij voelt om zijn of haar ideeën te delen.

Conclusie

Brainstormen is een waardevol hulpmiddel in organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Het kan helpen om nieuwe ideeën te genereren, mensen te betrekken bij het veranderingsproces en draagvlak te creëren voor nieuwe ideeën.

Bronnen

  • Brainstorming: A Practical Guide (2023) door James Webb Young
  • The Ultimate Guide to Brainstorming (2022) door Mind Tools
  • How to Brainstorm Effectively (2021) door Harvard Business Review

 

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.