Burnout

Wat is Burnout?

Burnout is een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting, vaak in combinatie met gevoelens van overweldiging en onvermogen om aan eisen te voldoen.

Waarom is Burnout belangrijk?

Burnout is belangrijk omdat het ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van werknemers, hun productiviteit en het algehele succes van een organisatie.

Hoe werkt Burnout in de praktijk? In de praktijk manifesteert burn-out zich door symptomen zoals vermoeidheid, cynisme, gevoelens van ineffectiviteit en een verminderde professionele efficiëntie.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Burnout?

  • Promoot een gezonde werk-privébalans en beheer de werkdruk effectief.
  • Bied ondersteunende middelen aan zoals counseling of welzijnsprogramma’s.
  • Creëer een open cultuur waarin werknemers zich comfortabel voelen om over stress te spreken.
  • Herken en reageer op vroege waarschuwingssignalen van burn-out bij werknemers.
  • Zorg voor regelmatige breaks en moedig voldoende tijd voor ontspanning aan.

Conclusie: Het aanpakken van Burnout vereist een proactieve benadering van welzijn op de werkplek en het creëren van een ondersteunende omgeving waarin werknemers kunnen floreren.

Lezen

  • Burnout: The Cost of Caring, door Christina Maslach
  • Preventing Burnout: The Key to Staying Healthy and Engaged at Work, door Beverly A. Potter
  • The Truth About Burnout: How Organizations Cause Personal Stress and What to Do About It, door Christina Maslach en Michael P. Leiter

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alléén met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

Hoe je sneller verder komt in de samenwerking met mensen

Het was in een van mijn allereerste gesprekken als jonge consultant. Ik zat in een belangrijk klantgesprek. En maakte een cruciale fout.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.