Chunking

Wat is Chunking?

Chunking in NLP is het proces van het breken van informatie in kleinere of grotere delen (‘chunks’) om het begrijpen, onthouden en communiceren van complexe informatie te vergemakkelijken.

Waarom is Chunking belangrijk?

Chunking helpt in het ordenen van gedachten, het vereenvoudigen van complexe informatie, en het verbeteren van communicatie door het aanpassen van de informatiedichtheid aan de behoeften van de luisteraar.

Hoe werkt Chunking in de praktijk?

Een trainer kan chunking gebruiken door een complex concept te breken in kleinere, begrijpelijke delen voor zijn leerlingen. Door deze aanpak kan de trainer de leerstof aanpassen aan verschillende begripsniveaus.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Chunking?

Om effectief gebruik te maken van chunking:

  1. Identificeer het hoofdconcept of doel van de communicatie.
  2. Breek de informatie op in kleinere, beheersbare delen.
  3. Bouw de informatie weer op tot een samenhangend geheel.
  4. Pas de grootte van de ‘chunks’ aan op basis van de behoeften van de luisteraar.
  5. Gebruik visualisaties om complexe ‘chunks’ te vereenvoudigen.

Conclusie: Chunking is een essentiële techniek in NLP voor het effectief managen en overbrengen van informatie, zowel in persoonlijke als professionele settings.

Bronnen

  • “NLP voor Dummies” door Romilla Ready en Kate Burton (Nederlandstalig)
  • “The Big Book of NLP, Expanded” door Shlomo Vaknin
  • “NLP at Work: The Essence of Excellence” door Sue Knight

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.