Chunking

Wat is Chunking?

Chunking in NLP is het proces van het breken van informatie in kleinere of grotere delen (‘chunks’) om het begrijpen, onthouden en communiceren van complexe informatie te vergemakkelijken.

Waarom is Chunking belangrijk?

Chunking helpt in het ordenen van gedachten, het vereenvoudigen van complexe informatie, en het verbeteren van communicatie door het aanpassen van de informatiedichtheid aan de behoeften van de luisteraar.

Hoe werkt Chunking in de praktijk?

Een trainer kan chunking gebruiken door een complex concept te breken in kleinere, begrijpelijke delen voor zijn leerlingen. Door deze aanpak kan de trainer de leerstof aanpassen aan verschillende begripsniveaus.

Hoe kun je op een goede manier omgaan met Chunking?

Om effectief gebruik te maken van chunking:

  1. Identificeer het hoofdconcept of doel van de communicatie.
  2. Breek de informatie op in kleinere, beheersbare delen.
  3. Bouw de informatie weer op tot een samenhangend geheel.
  4. Pas de grootte van de ‘chunks’ aan op basis van de behoeften van de luisteraar.
  5. Gebruik visualisaties om complexe ‘chunks’ te vereenvoudigen.

Conclusie: Chunking is een essentiële techniek in NLP voor het effectief managen en overbrengen van informatie, zowel in persoonlijke als professionele settings.

Bronnen

  • “NLP voor Dummies” door Romilla Ready en Kate Burton (Nederlandstalig)
  • “The Big Book of NLP, Expanded” door Shlomo Vaknin
  • “NLP at Work: The Essence of Excellence” door Sue Knight

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.