Creativiteit

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe en originele ideeën te bedenken. Het is een vaardigheid die kan worden geleerd en ontwikkeld.

Creativiteit is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering, omdat het helpt om nieuwe oplossingen te vinden voor oude problemen.

Waarom is creativiteit belangrijk?

In een steeds veranderende wereld is het belangrijk dat organisaties in staat zijn om nieuwe ideeën te genereren. Creativiteit helpt organisaties om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en om nieuwe kansen te creëren.

Creativiteit is ook belangrijk voor het verbeteren van de kwaliteit van producten en diensten, en voor het vergroten van de klanttevredenheid.

Hoe werkt creativiteit in de praktijk?

Creativiteit kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast in organisatieverandering. Een veelgebruikte methode is design thinking.

Design thinking is een iteratief proces dat bestaat uit vijf fasen:

 1. Empathize: In deze fase wordt de behoefte van de klant of gebruiker begrepen.
 2. Define: In deze fase wordt het probleem of de uitdaging gedefinieerd.
 3. Ideate: In deze fase worden ideeën voor mogelijke oplossingen bedacht.
 4. Prototype: In deze fase worden de ideeën uitgewerkt tot prototypes.
 5. Test: In deze fase worden de prototypes getest bij de doelgroep.

Een andere manier om creativiteit in de praktijk te brengen is cocreatie. Cocreatie is een samenwerkingsproces tussen verschillende belanghebbenden, zoals medewerkers, klanten en partners.

Door samen te werken kunnen nieuwe ideeën worden bedacht die rekening houden met de behoeften van alle betrokkenen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met creativiteit?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om creativiteit te bevorderen:

 • Creativiteit moet worden gewaardeerd en gepromoot. Leiders moeten een cultuur creëren waarin creativiteit wordt gestimuleerd en gewaardeerd.
 • Creativiteit moet worden gestimuleerd door middel van training en ontwikkeling. Medewerkers moeten de kans krijgen om hun creativiteit te ontwikkelen.
 • Creativiteit moet worden gestructureerd. Creativiteit is een proces dat tijd en aandacht nodig heeft. Organisaties moeten ervoor zorgen dat er ruimte en tijd is voor creativiteit.

Conclusie

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid die kan helpen om organisatieverandering te bevorderen. Door creativiteit te bevorderen, kunnen organisaties nieuwe oplossingen vinden voor oude problemen, zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe kansen creëren.

Bronnen

 • Csikszentmihalyi, M. (1996). Creativity: Flow and the psychology of discovery and invention. New York: HarperCollins.
 • Sawyer, K. R. (2012). Explaining creativity: The science of human innovation. New York: Oxford University Press.
 • Van der Aa, W. (2019). Creativiteit in organisaties. Amsterdam: Boom.

 

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.