Creativiteit

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe en originele ideeën te bedenken. Het is een vaardigheid die kan worden geleerd en ontwikkeld.

Creativiteit is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering, omdat het helpt om nieuwe oplossingen te vinden voor oude problemen.

Waarom is creativiteit belangrijk?

In een steeds veranderende wereld is het belangrijk dat organisaties in staat zijn om nieuwe ideeën te genereren. Creativiteit helpt organisaties om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en om nieuwe kansen te creëren.

Creativiteit is ook belangrijk voor het verbeteren van de kwaliteit van producten en diensten, en voor het vergroten van de klanttevredenheid.

Hoe werkt creativiteit in de praktijk?

Creativiteit kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast in organisatieverandering. Een veelgebruikte methode is design thinking.

Design thinking is een iteratief proces dat bestaat uit vijf fasen:

 1. Empathize: In deze fase wordt de behoefte van de klant of gebruiker begrepen.
 2. Define: In deze fase wordt het probleem of de uitdaging gedefinieerd.
 3. Ideate: In deze fase worden ideeën voor mogelijke oplossingen bedacht.
 4. Prototype: In deze fase worden de ideeën uitgewerkt tot prototypes.
 5. Test: In deze fase worden de prototypes getest bij de doelgroep.

Een andere manier om creativiteit in de praktijk te brengen is cocreatie. Cocreatie is een samenwerkingsproces tussen verschillende belanghebbenden, zoals medewerkers, klanten en partners.

Door samen te werken kunnen nieuwe ideeën worden bedacht die rekening houden met de behoeften van alle betrokkenen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met creativiteit?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om creativiteit te bevorderen:

 • Creativiteit moet worden gewaardeerd en gepromoot. Leiders moeten een cultuur creëren waarin creativiteit wordt gestimuleerd en gewaardeerd.
 • Creativiteit moet worden gestimuleerd door middel van training en ontwikkeling. Medewerkers moeten de kans krijgen om hun creativiteit te ontwikkelen.
 • Creativiteit moet worden gestructureerd. Creativiteit is een proces dat tijd en aandacht nodig heeft. Organisaties moeten ervoor zorgen dat er ruimte en tijd is voor creativiteit.

Conclusie

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid die kan helpen om organisatieverandering te bevorderen. Door creativiteit te bevorderen, kunnen organisaties nieuwe oplossingen vinden voor oude problemen, zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe kansen creëren.

Bronnen

 • Csikszentmihalyi, M. (1996). Creativity: Flow and the psychology of discovery and invention. New York: HarperCollins.
 • Sawyer, K. R. (2012). Explaining creativity: The science of human innovation. New York: Oxford University Press.
 • Van der Aa, W. (2019). Creativiteit in organisaties. Amsterdam: Boom.

 

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.