Empowerment

Wat is empowerment?

Empowerment is het proces van het toekennen van autonomie, verantwoordelijkheid en macht aan individuen en groepen. Het gaat om het geven van mensen de middelen en de ruimte om hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen doelen te bereiken.

Waarom is empowerment belangrijk?

Empowerment is belangrijk in organisatieverandering en -ontwikkeling omdat het kan leiden tot een aantal voordelen, waaronder:

 • Verminderde weerstand tegen verandering: Mensen zijn eerder geneigd om veranderingen te ondersteunen als ze het gevoel hebben dat ze er controle over hebben.
 • Verhoogde betrokkenheid en motivatie: Mensen zijn meer betrokken en gemotiveerd als ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen betekenen.
 • Verhoogde productiviteit en innovatie: Mensen zijn productiever en innovatiever als ze de ruimte hebben om hun creativiteit te gebruiken.

Hoe werkt empowerment in de praktijk?

Empowerment kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast. Enkele voorbeelden zijn:

 • Het delegeren van taken en verantwoordelijkheden: Dit geeft mensen de kans om hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen werk te plannen.
 • Het geven van feedback en coaching: Dit helpt mensen om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen.
 • Het creëren van een cultuur van vertrouwen en respect: Dit zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met empowerment?

Om empowerment effectief in organisaties te implementeren, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • De cultuur van de organisatie: De cultuur van de organisatie moet ondersteunend zijn aan empowerment.
 • De leiderschapsstijl: De leiders in de organisatie moeten empowerment ondersteunen en stimuleren.
 • De training en ontwikkeling van medewerkers: Medewerkers moeten de vaardigheden en kennis hebben die nodig zijn om te kunnen functioneren in een geëmancipeerde omgeving.

Conclusie

Empowerment is een belangrijk concept in organisatieverandering en -ontwikkeling. Het kan leiden tot een aantal voordelen, waaronder verminderde weerstand tegen verandering, verhoogde betrokkenheid en motivatie, en verhoogde productiviteit en innovatie. Om empowerment effectief in organisaties te implementeren, is het belangrijk om rekening te houden met de cultuur van de organisatie, de leiderschapsstijl en de training en ontwikkeling van medewerkers.

Bronnen

 • Appelbaum, S. H., & Batt, R. (2014). The impact of empowerment on worker well-being, productivity, and citizenship behaviors. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 87(3), 417-439.
 • Conger, J. A., & Kanungo, R. N. (1988). The empowerment process: Integrating theory and practice. Academy of Management Review, 13(3), 471-482.
 • Van Woerkom, M., & Boonstra, J. (2005). Empowerment and organizational change: A literature review and directions for further research. Journal of Change Management, 5(3), 213-232.

 

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.