Empowerment

Wat is empowerment?

Empowerment is het proces van het toekennen van autonomie, verantwoordelijkheid en macht aan individuen en groepen. Het gaat om het geven van mensen de middelen en de ruimte om hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen doelen te bereiken.

Waarom is empowerment belangrijk?

Empowerment is belangrijk in organisatieverandering en -ontwikkeling omdat het kan leiden tot een aantal voordelen, waaronder:

 • Verminderde weerstand tegen verandering: Mensen zijn eerder geneigd om veranderingen te ondersteunen als ze het gevoel hebben dat ze er controle over hebben.
 • Verhoogde betrokkenheid en motivatie: Mensen zijn meer betrokken en gemotiveerd als ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen betekenen.
 • Verhoogde productiviteit en innovatie: Mensen zijn productiever en innovatiever als ze de ruimte hebben om hun creativiteit te gebruiken.

Hoe werkt empowerment in de praktijk?

Empowerment kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast. Enkele voorbeelden zijn:

 • Het delegeren van taken en verantwoordelijkheden: Dit geeft mensen de kans om hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen werk te plannen.
 • Het geven van feedback en coaching: Dit helpt mensen om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen.
 • Het creëren van een cultuur van vertrouwen en respect: Dit zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met empowerment?

Om empowerment effectief in organisaties te implementeren, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • De cultuur van de organisatie: De cultuur van de organisatie moet ondersteunend zijn aan empowerment.
 • De leiderschapsstijl: De leiders in de organisatie moeten empowerment ondersteunen en stimuleren.
 • De training en ontwikkeling van medewerkers: Medewerkers moeten de vaardigheden en kennis hebben die nodig zijn om te kunnen functioneren in een geëmancipeerde omgeving.

Conclusie

Empowerment is een belangrijk concept in organisatieverandering en -ontwikkeling. Het kan leiden tot een aantal voordelen, waaronder verminderde weerstand tegen verandering, verhoogde betrokkenheid en motivatie, en verhoogde productiviteit en innovatie. Om empowerment effectief in organisaties te implementeren, is het belangrijk om rekening te houden met de cultuur van de organisatie, de leiderschapsstijl en de training en ontwikkeling van medewerkers.

Bronnen

 • Appelbaum, S. H., & Batt, R. (2014). The impact of empowerment on worker well-being, productivity, and citizenship behaviors. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 87(3), 417-439.
 • Conger, J. A., & Kanungo, R. N. (1988). The empowerment process: Integrating theory and practice. Academy of Management Review, 13(3), 471-482.
 • Van Woerkom, M., & Boonstra, J. (2005). Empowerment and organizational change: A literature review and directions for further research. Journal of Change Management, 5(3), 213-232.

 

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.