Groupthink

Wat is groupthink?

Groupthink is een fenomeen dat zich voordoet wanneer een groepsdynamiek de kritische evaluatie van ideeën of alternatieven belemmert. Dit kan leiden tot slechte beslissingen, omdat groepsleden hun eigen mening onderdrukken om harmonie en consensus te behouden.

Waarom is groupthink belangrijk?

Groupthink kan een serieus probleem zijn voor organisaties, met name in tijden van verandering. Wanneer Groupthink optreedt, is de kans groter dat organisaties onrealistische of onhaalbare doelen stellen, of dat ze belangrijke risico’s negeren.

Hoe werkt groupthink in de praktijk?

Groupthink kan zich op verschillende manieren manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Het vermijden van kritiek: Groepsleden zijn bang om kritiek te geven op de groepsbeslissingen, uit angst voor afwijzing of conflict.
  • De neiging om consensus te zoeken: Groepsleden zijn meer bezig met het bereiken van consensus dan met het kritisch evalueren van ideeën.
  • De neiging om informatie te verdraaien: Groepsleden interpreteren informatie selectief om hun eigen overtuigingen te ondersteunen.

Hoe kun je effectief omgaan met groupthink?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om groupthink te voorkomen of te verminderen. Enkele tips zijn:

  • Bevorder diversiteit: Een diverse groep met verschillende perspectieven is minder vatbaar voor groupthink.
  • Stimuleer kritisch denken: Groepsleden moeten zich bewust zijn van de mogelijke effecten van groupthink en moeten aangemoedigd worden om kritisch na te denken over ideeën.
  • Creëer een veilige omgeving: Groepsleden moeten zich veilig voelen om kritiek te geven op de groepsbeslissingen.

Conclusie

Groupthink is een veelvoorkomend fenomeen dat een serieus probleem kan zijn voor organisaties. Door bewustzijn en preventieve maatregelen kunnen organisaties de risico’s van groupthink verminderen en betere beslissingen nemen.

Bronnen

  • Janis, I. L. (1972). Victims of groupthink: A psychological study of foreign-policy decisions and fiascoes. Boston: Houghton Mifflin.
  • Van Marrewijk, A. (2022). Leiderschap en organisatieverandering: Een praktijkgerichte benadering. Amsterdam: Boom uitgevers.
  • Vroom, V. H., & Yetton, P. W. (1973). Leadership and decision-making. New York: Wiley.

 

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.