Missie

Wat is de missie?

De missie is een korte, krachtige en inspirerende uitdrukking van het bestaansrecht van een organisatie.

Het beantwoordt de vraag “Waarom bestaat onze organisatie?”.

De missie is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een organisatie en vormt de basis voor de strategie, de cultuur en de waarden.

Waarom is de missie belangrijk?

De missie is belangrijk omdat het:

  • Een richting geeft aan de organisatie. De missie helpt om de focus te houden en keuzes te maken.
  • Een gemeenschappelijke identiteit creëert. De missie kan medewerkers inspireren en motiveren om samen te werken aan het bereiken van de gemeenschappelijke doelen.
  • Een ijkpunt biedt voor de organisatieontwikkeling. De missie kan gebruikt worden om te beoordelen of de organisatie nog steeds op de goede weg is.

Hoe werkt de missie in de praktijk?

De missie wordt vaak geformuleerd door het management of een speciale commissie. De missie wordt vervolgens gecommuniceerd aan alle medewerkers, zodat iedereen weet wat het bestaansrecht van de organisatie is.

De missie kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals:

  • In de communicatie met klanten, partners en andere stakeholders. De missie kan worden gebruikt om de organisatie te introduceren en haar doelstellingen te communiceren.
  • In de interne communicatie. De missie kan worden gebruikt om medewerkers te inspireren en te motiveren.
  • In de besluitvorming. De missie kan worden gebruikt om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Hoe kun je effectief omgaan met de missie in organisatieverandering?

Bij organisatieverandering is het belangrijk om de missie in gedachten te houden. De verandering moet consistent zijn met de missie van de organisatie.

Anders bestaat het risico dat de verandering niet wordt gedragen door medewerkers en dat de organisatie haar identiteit verliest.

Er zijn verschillende manieren om de missie te gebruiken bij organisatieverandering:

  • De missie kan worden gebruikt om de noodzaak van de verandering te onderbouwen. Als de verandering nodig is om de missie te realiseren, is het gemakkelijker om medewerkers te overtuigen van het nut van de verandering.
  • De missie kan worden gebruikt om de verandering te communiceren. De verandering kan worden gepresenteerd als een middel om de missie te realiseren. Dit kan medewerkers helpen om de verandering te begrijpen en te accepteren.
  • De missie kan worden gebruikt om de verandering te managen. De verandering kan worden gemonitord en geëvalueerd op basis van de missie. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de verandering consistent is met de missie.

Conclusie

De missie is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering en organisatieontwikkeling.

Door de missie in gedachten te houden, kunnen organisaties ervoor zorgen dat verandering consistent is met de identiteit van de organisatie.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change. Boston, MA: Harvard Business Review Press.
  • Mintzberg, H. (1994). The rise and fall of strategic planning. New York, NY: Free Press.
  • Van der Walt, J. (2017). De kracht van de missie. Utrecht: Ten Have.

 

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.