Missie

Wat is de missie?

De missie is een korte, krachtige en inspirerende uitdrukking van het bestaansrecht van een organisatie.

Het beantwoordt de vraag “Waarom bestaat onze organisatie?”.

De missie is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een organisatie en vormt de basis voor de strategie, de cultuur en de waarden.

Waarom is de missie belangrijk?

De missie is belangrijk omdat het:

  • Een richting geeft aan de organisatie. De missie helpt om de focus te houden en keuzes te maken.
  • Een gemeenschappelijke identiteit creëert. De missie kan medewerkers inspireren en motiveren om samen te werken aan het bereiken van de gemeenschappelijke doelen.
  • Een ijkpunt biedt voor de organisatieontwikkeling. De missie kan gebruikt worden om te beoordelen of de organisatie nog steeds op de goede weg is.

Hoe werkt de missie in de praktijk?

De missie wordt vaak geformuleerd door het management of een speciale commissie. De missie wordt vervolgens gecommuniceerd aan alle medewerkers, zodat iedereen weet wat het bestaansrecht van de organisatie is.

De missie kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals:

  • In de communicatie met klanten, partners en andere stakeholders. De missie kan worden gebruikt om de organisatie te introduceren en haar doelstellingen te communiceren.
  • In de interne communicatie. De missie kan worden gebruikt om medewerkers te inspireren en te motiveren.
  • In de besluitvorming. De missie kan worden gebruikt om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Hoe kun je effectief omgaan met de missie in organisatieverandering?

Bij organisatieverandering is het belangrijk om de missie in gedachten te houden. De verandering moet consistent zijn met de missie van de organisatie.

Anders bestaat het risico dat de verandering niet wordt gedragen door medewerkers en dat de organisatie haar identiteit verliest.

Er zijn verschillende manieren om de missie te gebruiken bij organisatieverandering:

  • De missie kan worden gebruikt om de noodzaak van de verandering te onderbouwen. Als de verandering nodig is om de missie te realiseren, is het gemakkelijker om medewerkers te overtuigen van het nut van de verandering.
  • De missie kan worden gebruikt om de verandering te communiceren. De verandering kan worden gepresenteerd als een middel om de missie te realiseren. Dit kan medewerkers helpen om de verandering te begrijpen en te accepteren.
  • De missie kan worden gebruikt om de verandering te managen. De verandering kan worden gemonitord en geëvalueerd op basis van de missie. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de verandering consistent is met de missie.

Conclusie

De missie is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering en organisatieontwikkeling.

Door de missie in gedachten te houden, kunnen organisaties ervoor zorgen dat verandering consistent is met de identiteit van de organisatie.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change. Boston, MA: Harvard Business Review Press.
  • Mintzberg, H. (1994). The rise and fall of strategic planning. New York, NY: Free Press.
  • Van der Walt, J. (2017). De kracht van de missie. Utrecht: Ten Have.

 

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.