Missie

Wat is de missie?

De missie is een korte, krachtige en inspirerende uitdrukking van het bestaansrecht van een organisatie.

Het beantwoordt de vraag “Waarom bestaat onze organisatie?”.

De missie is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een organisatie en vormt de basis voor de strategie, de cultuur en de waarden.

Waarom is de missie belangrijk?

De missie is belangrijk omdat het:

 • Een richting geeft aan de organisatie. De missie helpt om de focus te houden en keuzes te maken.
 • Een gemeenschappelijke identiteit creëert. De missie kan medewerkers inspireren en motiveren om samen te werken aan het bereiken van de gemeenschappelijke doelen.
 • Een ijkpunt biedt voor de organisatieontwikkeling. De missie kan gebruikt worden om te beoordelen of de organisatie nog steeds op de goede weg is.

Hoe werkt de missie in de praktijk?

De missie wordt vaak geformuleerd door het management of een speciale commissie. De missie wordt vervolgens gecommuniceerd aan alle medewerkers, zodat iedereen weet wat het bestaansrecht van de organisatie is.

De missie kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals:

 • In de communicatie met klanten, partners en andere stakeholders. De missie kan worden gebruikt om de organisatie te introduceren en haar doelstellingen te communiceren.
 • In de interne communicatie. De missie kan worden gebruikt om medewerkers te inspireren en te motiveren.
 • In de besluitvorming. De missie kan worden gebruikt om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Hoe kun je effectief omgaan met de missie in organisatieverandering?

Bij organisatieverandering is het belangrijk om de missie in gedachten te houden. De verandering moet consistent zijn met de missie van de organisatie.

Anders bestaat het risico dat de verandering niet wordt gedragen door medewerkers en dat de organisatie haar identiteit verliest.

Er zijn verschillende manieren om de missie te gebruiken bij organisatieverandering:

 • De missie kan worden gebruikt om de noodzaak van de verandering te onderbouwen. Als de verandering nodig is om de missie te realiseren, is het gemakkelijker om medewerkers te overtuigen van het nut van de verandering.
 • De missie kan worden gebruikt om de verandering te communiceren. De verandering kan worden gepresenteerd als een middel om de missie te realiseren. Dit kan medewerkers helpen om de verandering te begrijpen en te accepteren.
 • De missie kan worden gebruikt om de verandering te managen. De verandering kan worden gemonitord en geëvalueerd op basis van de missie. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de verandering consistent is met de missie.

Conclusie

De missie is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering en organisatieontwikkeling.

Door de missie in gedachten te houden, kunnen organisaties ervoor zorgen dat verandering consistent is met de identiteit van de organisatie.

Bronnen

 • Kotter, J.P. (2012). Leading change. Boston, MA: Harvard Business Review Press.
 • Mintzberg, H. (1994). The rise and fall of strategic planning. New York, NY: Free Press.
 • Van der Walt, J. (2017). De kracht van de missie. Utrecht: Ten Have.

 

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.