Reflecteren

Wat is reflecteren, of reflectie?

Reflectie is het proces van het terugkijken op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Het is een manier om te leren van je ervaringen en je te ontwikkelen als persoon of professional. In de context van organisatieverandering is reflectie het proces van het terugkijken op de veranderingsprocessen die een organisatie doormaakt.

Waarom is reflecteren belangrijk?

Reflectie is belangrijk voor organisatieverandering omdat het helpt om de veranderingsprocessen te begrijpen en te verbeteren.

Door te reflecteren kunnen organisaties leren van hun successen en mislukkingen, en kunnen ze hun veranderstrategieën aanpassen om de gewenste resultaten te bereiken.

Reflectie kan ook helpen om de betrokkenheid van medewerkers bij de verandering te vergroten.

Hoe werkt reflecteren in de praktijk?

Reflectie kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast. Een veelgebruikte methode is het houden van reflectiebijeenkomsten.

In deze bijeenkomsten komen medewerkers samen om te praten over hun ervaringen met de verandering.

Ze kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden als: Wat ging goed? Wat ging niet goed? Wat zouden we anders kunnen doen?

Een andere manier om reflectie te stimuleren is door het gebruik van reflectietools.

Deze tools kunnen medewerkers helpen om hun gedachten, gevoelens en gedrag te ordenen en te analyseren. Voorbeelden van reflectietools zijn dagboeken, vragenlijsten en videoreflectie.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met reflectie?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om reflectie effectief te laten zijn.

Ten eerste is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen.

Ten tweede is het belangrijk om reflectie structureel te verankeren in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door reflectiebijeenkomsten regelmatig te organiseren of door reflectietools beschikbaar te stellen.

Conclusie

Reflectie is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering. Het helpt organisaties om te leren van hun ervaringen en hun veranderstrategieën te verbeteren.

Door reflectie te stimuleren kunnen organisaties de kans op succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Argyris, C., & Schön, D. A. (1978). Organizational learning: A theory of action perspective. Addison-Wesley.
  • Easterby-Smith, M., Thorpe, R., & Lowe, A. (2001). The management of learning: Human resource development and competitive advantage. Sage.
  • Van den Heuvel, H. (2019). Reflectie in organisatieverandering: Een theoretisch en praktisch overzicht. Scriptie Universiteit Twente.

 

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.