Reflecteren

Wat is reflecteren, of reflectie?

Reflectie is het proces van het terugkijken op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Het is een manier om te leren van je ervaringen en je te ontwikkelen als persoon of professional. In de context van organisatieverandering is reflectie het proces van het terugkijken op de veranderingsprocessen die een organisatie doormaakt.

Waarom is reflecteren belangrijk?

Reflectie is belangrijk voor organisatieverandering omdat het helpt om de veranderingsprocessen te begrijpen en te verbeteren.

Door te reflecteren kunnen organisaties leren van hun successen en mislukkingen, en kunnen ze hun veranderstrategieën aanpassen om de gewenste resultaten te bereiken.

Reflectie kan ook helpen om de betrokkenheid van medewerkers bij de verandering te vergroten.

Hoe werkt reflecteren in de praktijk?

Reflectie kan op verschillende manieren in de praktijk worden toegepast. Een veelgebruikte methode is het houden van reflectiebijeenkomsten.

In deze bijeenkomsten komen medewerkers samen om te praten over hun ervaringen met de verandering.

Ze kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden als: Wat ging goed? Wat ging niet goed? Wat zouden we anders kunnen doen?

Een andere manier om reflectie te stimuleren is door het gebruik van reflectietools.

Deze tools kunnen medewerkers helpen om hun gedachten, gevoelens en gedrag te ordenen en te analyseren. Voorbeelden van reflectietools zijn dagboeken, vragenlijsten en videoreflectie.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met reflectie?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om reflectie effectief te laten zijn.

Ten eerste is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen.

Ten tweede is het belangrijk om reflectie structureel te verankeren in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door reflectiebijeenkomsten regelmatig te organiseren of door reflectietools beschikbaar te stellen.

Conclusie

Reflectie is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering. Het helpt organisaties om te leren van hun ervaringen en hun veranderstrategieën te verbeteren.

Door reflectie te stimuleren kunnen organisaties de kans op succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Argyris, C., & Schön, D. A. (1978). Organizational learning: A theory of action perspective. Addison-Wesley.
  • Easterby-Smith, M., Thorpe, R., & Lowe, A. (2001). The management of learning: Human resource development and competitive advantage. Sage.
  • Van den Heuvel, H. (2019). Reflectie in organisatieverandering: Een theoretisch en praktisch overzicht. Scriptie Universiteit Twente.

 

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.