Sociale Innovatie

Wat is sociale innovatie?

Sociale innovatie is het proces van het creëren van nieuwe producten, diensten of processen die sociale problemen oplossen of de kwaliteit van leven verbeteren.

In organisaties kan sociale innovatie worden ingezet om de prestaties te verbeteren, de betrokkenheid van medewerkers te vergroten of de impact op de samenleving te vergroten.

Waarom is sociale innovatie belangrijk?

Sociale innovatie is belangrijk omdat het kan bijdragen aan een aantal belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede en ongelijkheid.

Door sociale innovatie kunnen organisaties een positieve impact hebben op de samenleving en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Hoe werkt sociale innovatie in de praktijk?

Sociale innovatie kan op verschillende manieren in de praktijk worden ingezet. Een veelgebruikte aanpak is co-creatie, waarbij medewerkers, klanten en andere stakeholders samenwerken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen.

Andere veelgebruikte benaderingen zijn design thinking, social entrepreneurship en social impact investing.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met sociale innovatie?

Om sociale innovatie in organisaties effectief te laten zijn, is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen.

Ten eerste is het belangrijk om een duidelijke visie en strategie te ontwikkelen voor sociale innovatie.

Ten tweede is het belangrijk om een cultuur te creëren die open staat voor nieuwe ideeën en experimenten.

Ten derde is het belangrijk om de juiste mensen en middelen beschikbaar te stellen om sociale innovatie te ondersteunen.

Conclusie

Sociale innovatie kan een krachtig instrument zijn voor organisaties die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Door een duidelijke visie en strategie te ontwikkelen, een cultuur te creëren die open staat voor nieuwe ideeën en de juiste mensen en middelen beschikbaar te stellen, kunnen organisaties sociale innovatie effectief inzetten om hun prestaties te verbeteren, de betrokkenheid van medewerkers te vergroten of de impact op de samenleving te vergroten.

Relevante bronnen

  • Boons, F.A.J., & Lüdeke-Freund, F. (2013). Corporate social innovation: Integrating social and environmental entrepreneurship. New York: Palgrave Macmillan.
  • Mulgan, G. (2012). The innovation imperative. London: National Endowment for Science, Technology and the Arts.
  • Van de Ven, H.A. (2018). Organisatieverandering en innovatie. Amsterdam: Boom Bestuurskunde.

 

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.