Storytelling

Wat is storytelling?

Storytelling is het vertellen van verhalen. Het is een krachtig communicatiemiddel dat kan worden gebruikt om mensen te inspireren, te motiveren en te verbinden. Verhalen kunnen gebruikt worden om nieuwe ideeën te introduceren, om verandering te bewerkstelligen en om een gemeenschappelijke visie te creëren.

Waarom is storytelling belangrijk?

Storytelling is belangrijk in organisatieverandering omdat het kan helpen om de volgende doelen te bereiken:

 • Verbinden: Verhalen kunnen mensen met elkaar verbinden door hen te laten delen in een gemeenschappelijke ervaring. Dit kan helpen om draagvlak te creëren voor verandering.
 • Inspireren: Verhalen kunnen mensen inspireren en motiveren om nieuwe dingen te leren en te doen. Dit kan helpen om de verandering te bewerkstelligen.
 • Betekenis geven: Verhalen kunnen helpen om betekenis te geven aan verandering. Dit kan helpen om mensen te begrijpen waarom verandering nodig is en hoe het hen zal beïnvloeden.

Hoe werkt storytelling in de praktijk?

Storytelling kan op verschillende manieren worden gebruikt in organisatieverandering. Enkele voorbeelden zijn:

 • Visieverhaal: Een visieverhaal schetst een beeld van de gewenste toekomst. Dit kan helpen om mensen te inspireren en te motiveren om naar die toekomst toe te werken.
 • Succesverhaal: Een succesverhaal vertelt het verhaal van iemand die succesvol is geweest in het veranderen van de organisatie. Dit kan helpen om anderen te inspireren om hetzelfde te doen.
 • Lessenverhaal: Een lessenverhaal vertelt het verhaal van iemand die fouten heeft gemaakt in het veranderen van de organisatie. Dit kan helpen anderen om deze fouten te vermijden.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met storytelling?

Om storytelling effectief te gebruiken in organisatieverandering, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Kies de juiste verhalen: De verhalen die je gebruikt moeten relevant zijn voor de doelgroep en moeten hen aanspreken.
 • Vertel de verhalen op de juiste manier: Verhalen moeten goed verteld worden om hun impact te hebben.
 • Creëer een omgeving waarin storytelling wordt gewaardeerd: Medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun verhalen gehoord en gewaardeerd worden.

Conclusie

Storytelling is een krachtig instrument dat kan worden gebruikt om organisatieverandering succesvol te laten zijn. Door storytelling op een effectieve manier te gebruiken, kun je mensen verbinden, inspireren en motiveren om mee te gaan in de verandering.

Bronnen

 • Kemp, S. (2017). Storytelling for change: A practical guide to using stories to change your organization. New York: Routledge.
 • Ries, E. (2011). The power of storytelling: How to captivate your audience, influence decision-makers, and sell your ideas. New York: HarperCollins.
 • Van den Heuvel, A. (2019). Verhalend veranderen: Hoe verhalen organisaties in beweging zetten. Amsterdam: Boom.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.