Storytelling

Wat is storytelling?

Storytelling is het vertellen van verhalen. Het is een krachtig communicatiemiddel dat kan worden gebruikt om mensen te inspireren, te motiveren en te verbinden. Verhalen kunnen gebruikt worden om nieuwe ideeën te introduceren, om verandering te bewerkstelligen en om een gemeenschappelijke visie te creëren.

Waarom is storytelling belangrijk?

Storytelling is belangrijk in organisatieverandering omdat het kan helpen om de volgende doelen te bereiken:

 • Verbinden: Verhalen kunnen mensen met elkaar verbinden door hen te laten delen in een gemeenschappelijke ervaring. Dit kan helpen om draagvlak te creëren voor verandering.
 • Inspireren: Verhalen kunnen mensen inspireren en motiveren om nieuwe dingen te leren en te doen. Dit kan helpen om de verandering te bewerkstelligen.
 • Betekenis geven: Verhalen kunnen helpen om betekenis te geven aan verandering. Dit kan helpen om mensen te begrijpen waarom verandering nodig is en hoe het hen zal beïnvloeden.

Hoe werkt storytelling in de praktijk?

Storytelling kan op verschillende manieren worden gebruikt in organisatieverandering. Enkele voorbeelden zijn:

 • Visieverhaal: Een visieverhaal schetst een beeld van de gewenste toekomst. Dit kan helpen om mensen te inspireren en te motiveren om naar die toekomst toe te werken.
 • Succesverhaal: Een succesverhaal vertelt het verhaal van iemand die succesvol is geweest in het veranderen van de organisatie. Dit kan helpen om anderen te inspireren om hetzelfde te doen.
 • Lessenverhaal: Een lessenverhaal vertelt het verhaal van iemand die fouten heeft gemaakt in het veranderen van de organisatie. Dit kan helpen anderen om deze fouten te vermijden.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met storytelling?

Om storytelling effectief te gebruiken in organisatieverandering, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Kies de juiste verhalen: De verhalen die je gebruikt moeten relevant zijn voor de doelgroep en moeten hen aanspreken.
 • Vertel de verhalen op de juiste manier: Verhalen moeten goed verteld worden om hun impact te hebben.
 • Creëer een omgeving waarin storytelling wordt gewaardeerd: Medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun verhalen gehoord en gewaardeerd worden.

Conclusie

Storytelling is een krachtig instrument dat kan worden gebruikt om organisatieverandering succesvol te laten zijn. Door storytelling op een effectieve manier te gebruiken, kun je mensen verbinden, inspireren en motiveren om mee te gaan in de verandering.

Bronnen

 • Kemp, S. (2017). Storytelling for change: A practical guide to using stories to change your organization. New York: Routledge.
 • Ries, E. (2011). The power of storytelling: How to captivate your audience, influence decision-makers, and sell your ideas. New York: HarperCollins.
 • Van den Heuvel, A. (2019). Verhalend veranderen: Hoe verhalen organisaties in beweging zetten. Amsterdam: Boom.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.