Strategie

Wat is strategie?

Strategie is een plan om een organisatie te leiden naar een gewenste toekomst. Het is een dynamisch proces dat voortdurend wordt aangepast aan veranderende omstandigheden.

Strategie omvat de volgende elementen:

 • Visie: een beeld van de gewenste toekomst van de organisatie.
 • Missie: de reden waarom de organisatie bestaat.
 • Doelstellingen: de concrete resultaten die de organisatie wil bereiken.
 • Strategiekeuzes: de beslissingen die de organisatie neemt om de doelstellingen te bereiken.

Waarom is strategie belangrijk?

Strategie is belangrijk omdat het organisaties helpt om succesvol te zijn. Een goede strategie helpt organisaties om zich te onderscheiden van concurrenten, om nieuwe markten te betreden en om te blijven groeien.

Strategie geeft organisaties ook richting en focus, en helpt om de krachten en middelen van de organisatie optimaal te benutten.

Hoe werkt strategie in de praktijk?

De ontwikkeling en implementatie van strategie is een complex proces dat vaak door een team van managers en consultants wordt uitgevoerd.

Het proces begint met een analyse van de huidige situatie van de organisatie, gevolgd door een verkenning van de mogelijkheden voor de toekomst.

Op basis van deze analyse en verkenning wordt een strategie ontwikkeld.

De strategie wordt vervolgens geïmplementeerd door middel van een reeks veranderingen in de organisatie, zoals nieuwe producten of diensten, nieuwe markten, nieuwe processen of nieuwe organisatiestructuren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met strategie?

Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor een effectieve omgang met strategie in organisaties. Deze factoren zijn:

 • Leidinggevende betrokkenheid: strategie is een top-down proces, maar het is belangrijk dat alle medewerkers betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van strategie.
 • Communicatie: strategie moet duidelijk en begrijpelijk worden gecommuniceerd aan alle medewerkers.
 • Participatie: medewerkers moeten de kans krijgen om input te geven over de strategie.
 • Organisatiecultuur: een cultuur van leren en veranderen is noodzakelijk voor een succesvolle implementatie van strategie.

Conclusie

Strategie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Een goede strategie kan organisaties helpen om succesvol te zijn in een veranderende wereld.

Bronnen

 • Mintzberg, H., & Lampel, J. (2006). Strategy safari: A guided tour through the wilds of strategic management. New York: Free Press.
 • Porter, M. E. (1996). Competitive advantage: Creating and sustaining superior performance. New York: Free Press.
 • Van Dijk, N. M. H. (2006). Een methodische strategie van organisatieverandering. Deventer: Kluwer.

 

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.