Veerkracht

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen en om te gaan met stress en tegenslagen. Het is een belangrijke eigenschap voor individuen, teams en organisaties. In het kader van organisatieverandering is veerkracht essentieel voor het succesvol doorvoeren van veranderingen.

Waarom is veerkracht belangrijk?

Veerkrachtige organisaties zijn beter in staat om veranderingen aan te nemen en te implementeren. Ze zijn beter in staat om de impact van veranderingen te managen en om te leren van fouten. Veerkrachtige organisaties zijn ook beter in staat om te herstellen van tegenslagen.

Hoe werkt veerkracht in de praktijk?

Veerkracht in de praktijk kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan zich uiten in het vermogen om:

  • Met stress om te gaan: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om met stress om te gaan. Ze kunnen negatieve emoties reguleren en zich concentreren op de taken die nodig zijn om de verandering door te voeren.
  • Te leren van fouten: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om te leren van fouten. Ze zien fouten als leermomenten en gebruiken ze om de verandering te verbeteren.
  • Te herstellen van tegenslagen: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om te herstellen van tegenslagen. Ze blijven gefocust op hun doelen en zijn in staat om de verandering voort te zetten, zelfs in het geval van tegenslag.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met veerkracht?

Er zijn verschillende dingen die organisaties kunnen doen om veerkracht te bevorderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Creëer een positieve en ondersteunende cultuur: een positieve en ondersteunende cultuur kan mensen helpen om met stress om te gaan en om te leren van fouten.
  • Bied training en ontwikkeling: training en ontwikkeling kan mensen helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor veerkracht, zoals stressbeheersing en probleemoplossing.
  • Maak duidelijke doelen en verwachtingen: duidelijke doelen en verwachtingen kunnen mensen helpen om gefocust te blijven en om de verandering voort te zetten.

Conclusie

Veerkracht is een belangrijke eigenschap voor individuen, teams en organisaties. In het kader van organisatieverandering is veerkracht essentieel voor het succesvol doorvoeren van veranderingen. Door veerkracht te bevorderen, kunnen organisaties de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Bakker, A.B., & Demerouti, E. (2007). The job demands-resources model: State of the art. Journal of Managerial Psychology, 22(3), 309-328.
  • Cappelli, P. (2018). The talent wars: Why competition for top skills will redefine entire industries. Harvard Business Review Press.
  • Schaufeli, W.B., & Bakker, A.B. (2004). Job demands, job resources, and burnout: An organizational approach. Journal of Organizational Behavior, 25(3), 293-315.
  • Van der Heijden, B. I. M., & Van der Klink, J. (2016). Veerkracht in organisaties: hoe maak je de organisatie wendbaar? Uitgeverij Van Gorcum.

 

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.