Veerkracht

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen en om te gaan met stress en tegenslagen. Het is een belangrijke eigenschap voor individuen, teams en organisaties. In het kader van organisatieverandering is veerkracht essentieel voor het succesvol doorvoeren van veranderingen.

Waarom is veerkracht belangrijk?

Veerkrachtige organisaties zijn beter in staat om veranderingen aan te nemen en te implementeren. Ze zijn beter in staat om de impact van veranderingen te managen en om te leren van fouten. Veerkrachtige organisaties zijn ook beter in staat om te herstellen van tegenslagen.

Hoe werkt veerkracht in de praktijk?

Veerkracht in de praktijk kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan zich uiten in het vermogen om:

  • Met stress om te gaan: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om met stress om te gaan. Ze kunnen negatieve emoties reguleren en zich concentreren op de taken die nodig zijn om de verandering door te voeren.
  • Te leren van fouten: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om te leren van fouten. Ze zien fouten als leermomenten en gebruiken ze om de verandering te verbeteren.
  • Te herstellen van tegenslagen: veerkrachtige mensen en organisaties zijn beter in staat om te herstellen van tegenslagen. Ze blijven gefocust op hun doelen en zijn in staat om de verandering voort te zetten, zelfs in het geval van tegenslag.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met veerkracht?

Er zijn verschillende dingen die organisaties kunnen doen om veerkracht te bevorderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Creëer een positieve en ondersteunende cultuur: een positieve en ondersteunende cultuur kan mensen helpen om met stress om te gaan en om te leren van fouten.
  • Bied training en ontwikkeling: training en ontwikkeling kan mensen helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor veerkracht, zoals stressbeheersing en probleemoplossing.
  • Maak duidelijke doelen en verwachtingen: duidelijke doelen en verwachtingen kunnen mensen helpen om gefocust te blijven en om de verandering voort te zetten.

Conclusie

Veerkracht is een belangrijke eigenschap voor individuen, teams en organisaties. In het kader van organisatieverandering is veerkracht essentieel voor het succesvol doorvoeren van veranderingen. Door veerkracht te bevorderen, kunnen organisaties de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Bakker, A.B., & Demerouti, E. (2007). The job demands-resources model: State of the art. Journal of Managerial Psychology, 22(3), 309-328.
  • Cappelli, P. (2018). The talent wars: Why competition for top skills will redefine entire industries. Harvard Business Review Press.
  • Schaufeli, W.B., & Bakker, A.B. (2004). Job demands, job resources, and burnout: An organizational approach. Journal of Organizational Behavior, 25(3), 293-315.
  • Van der Heijden, B. I. M., & Van der Klink, J. (2016). Veerkracht in organisaties: hoe maak je de organisatie wendbaar? Uitgeverij Van Gorcum.

 

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.