Verandercurve

Wat is de verandercurve?

De verandercurve is een model dat de emotionele reacties van mensen op verandering beschrijft.

Het model is ontwikkeld door Elisabeth Kübler-Ross, een Zwitsers-Amerikaanse psychiater die bekend is geworden van haar werk over de vijf fasen van rouw.

De verandercurve bestaat uit vijf fasen:

 • Schok en ontkenning: In deze fase worden mensen geconfronteerd met de verandering en reageren ze met ontkenning of schok. Ze kunnen zich afvragen of de verandering wel echt nodig is, of ze kunnen zich verzetten tegen de verandering.
 • Boosheid: In deze fase worden mensen boos en gefrustreerd over de verandering. Ze kunnen zich richten op de mensen die de verandering hebben veroorzaakt, of ze kunnen zich richten op zichzelf.
 • Onderhandelen: In deze fase proberen mensen de verandering te beïnvloeden of te vertragen. Ze kunnen proberen om concessies te krijgen, of ze kunnen proberen om de verandering te vermijden.
 • Depressie: In deze fase voelen mensen zich neerslachtig en hopeloos. Ze kunnen zich afvragen of ze de verandering wel aankunnen.
 • Acceptatie: In deze fase accepteren mensen de verandering en beginnen ze zich aan te passen. Ze kunnen de verandering zien als een kans voor groei en ontwikkeling.

Waarom is de verandercurve belangrijk?

De verandercurve is belangrijk omdat het inzicht geeft in de emotionele reacties van mensen op verandering. Dit inzicht kan helpen om verandering succesvoller te maken.

Als leiders en managers begrijpen hoe mensen op verandering reageren, kunnen ze daar rekening mee houden in hun verandermanagement. Ze kunnen bijvoorbeeld:

 • Mensen voorbereiden op de verandering: Door mensen goed te informeren over de verandering en de redenen daarvoor, kunnen ze de schok en ontkenning verminderen.
 • Mensen ondersteunen in de moeilijke fasen: Door mensen te laten weten dat hun emoties normaal zijn, en door hen te helpen om met de emoties om te gaan, kunnen ze de boosheid, het onderhandelen en de depressie verminderen.
 • Mensen helpen om de verandering te accepteren: Door mensen te helpen om de voordelen van de verandering te zien, kunnen ze de acceptatie bevorderen.

Hoe werkt de verandercurve in de praktijk?

De verandercurve werkt in de praktijk op dezelfde manier als in het model. Mensen gaan door dezelfde fasen, en ze ervaren dezelfde emoties.

Het is echter belangrijk om te realiseren dat de verandercurve niet voor iedereen hetzelfde werkt. Sommige mensen gaan sneller door de fasen dan anderen. Sommige mensen ervaren de fasen intenser dan anderen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de verandercurve?

Om effectief om te gaan met de verandercurve in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes in acht te nemen:

 • Communicatie: Goede communicatie is essentieel om mensen voor te bereiden op de verandering en om hen te ondersteunen in de moeilijke fasen.
 • Participatie: Door mensen te betrekken bij de verandering, voelen ze zich meer eigenaar van de verandering en zijn ze eerder bereid om zich aan te passen.
 • Transparantie: Mensen hebben recht op informatie over de verandering. Transparantie helpt om vertrouwen te creëren en om misverstanden te voorkomen.
 • Ondersteuning: Mensen hebben behoefte aan ondersteuning in de moeilijke fasen van de verandercurve. Leiders en managers kunnen deze ondersteuning bieden door bijvoorbeeld coaching, training of counseling aan te bieden.

Conclusie

De verandercurve is een belangrijk model voor het begrijpen van de emotionele reacties van mensen op verandering. Door de verandercurve te begrijpen, kunnen leiders en managers verandering succesvoller maken.

Bronnen

 • Kübler-Ross, E. (1969). On death and dying. New York: Macmillan.
 • Kotter, J. P. (1996). Leading change. Boston: Harvard Business School Press.
 • Kets de Vries, M. F. R. (2003). The leader’s dilemma: How to balance boldness and caution. San Francisco: Jossey-Bass.

 

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.