Zelfdeterminatie theorie

Wat is zelfdeterminatietheorie?

Zelfdeterminatietheorie (Self Determination Theory: SDT) is een theorie over menselijke motivatie die stelt dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om activiteiten na te streven die ze belangrijk vinden en die hen een gevoel van autonomie geven. SDT onderscheidt drie basisbehoeften die essentieel zijn voor intrinsieke motivatie: autonomie, verbondenheid en competentie.

Waarom is zelfdeterminatietheorie belangrijk?

SDT is belangrijk in het kader van organisatieverandering omdat het kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Wanneer medewerkers zich intrinsiek gemotiveerd voelen voor veranderingen, zijn ze meer geneigd om deze actief te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn.

Hoe werkt zelfdeterminatietheorie in de praktijk?

SDT kan in de praktijk worden toegepast door organisaties op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het bieden van autonomie aan medewerkers door hen de vrijheid te geven om hun eigen werk te plannen en organiseren.
  • Het creëren van een gevoel van verbondenheid bij medewerkers door hen te betrekken bij beslissingen en hen te laten voelen dat ze deel uitmaken van iets groters.
  • Het bieden van kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfdeterminatietheorie?

Om effectief om te gaan met zelfdeterminatietheorie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes te volgen:

  • Focus op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de krachtigste vorm van motivatie en zal de meeste kans van slagen hebben bij het bevorderen van veranderingen.
  • Bied autonomie aan medewerkers. Autonomie is een essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.
  • Creëer een gevoel van verbondenheid bij medewerkers. Verbondenheid kan helpen om medewerkers te motiveren om zich in te zetten voor de organisatie en de veranderingen die daar plaatsvinden.
  • Bied kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Competentie is een andere essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.

Conclusie

Zelfdeterminatietheorie is een krachtig instrument dat organisaties kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Door de principes van SDT in de praktijk toe te passen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat veranderingen succesvol zijn en dat medewerkers zich gemotiveerd voelen om ze te ondersteunen.

Bronnen

  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
  • Vansteenkiste, M., Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2008). Self-determination theory and the explanatory role of basic psychological needs in motivation and well-being. In J. Y. Shah & W. L. Gardner (Eds.), Handbook of motivation science (pp. 125-140). New York, NY: Guilford Press.
  • De Vries, R. E., & Van Dierendonck, D. (2010). Self-determination theory in organizational settings: The state of the art. In E. L. Deci & R. M. Ryan (Eds.), Handbook of self-determination research (2nd ed., pp. 469-496). Rochester, NY: University of Rochester Press.

 

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.