Zelfdeterminatie theorie

Wat is zelfdeterminatietheorie?

Zelfdeterminatietheorie (Self Determination Theory: SDT) is een theorie over menselijke motivatie die stelt dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om activiteiten na te streven die ze belangrijk vinden en die hen een gevoel van autonomie geven. SDT onderscheidt drie basisbehoeften die essentieel zijn voor intrinsieke motivatie: autonomie, verbondenheid en competentie.

Waarom is zelfdeterminatietheorie belangrijk?

SDT is belangrijk in het kader van organisatieverandering omdat het kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Wanneer medewerkers zich intrinsiek gemotiveerd voelen voor veranderingen, zijn ze meer geneigd om deze actief te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn.

Hoe werkt zelfdeterminatietheorie in de praktijk?

SDT kan in de praktijk worden toegepast door organisaties op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het bieden van autonomie aan medewerkers door hen de vrijheid te geven om hun eigen werk te plannen en organiseren.
  • Het creëren van een gevoel van verbondenheid bij medewerkers door hen te betrekken bij beslissingen en hen te laten voelen dat ze deel uitmaken van iets groters.
  • Het bieden van kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfdeterminatietheorie?

Om effectief om te gaan met zelfdeterminatietheorie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes te volgen:

  • Focus op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de krachtigste vorm van motivatie en zal de meeste kans van slagen hebben bij het bevorderen van veranderingen.
  • Bied autonomie aan medewerkers. Autonomie is een essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.
  • Creëer een gevoel van verbondenheid bij medewerkers. Verbondenheid kan helpen om medewerkers te motiveren om zich in te zetten voor de organisatie en de veranderingen die daar plaatsvinden.
  • Bied kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Competentie is een andere essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.

Conclusie

Zelfdeterminatietheorie is een krachtig instrument dat organisaties kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Door de principes van SDT in de praktijk toe te passen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat veranderingen succesvol zijn en dat medewerkers zich gemotiveerd voelen om ze te ondersteunen.

Bronnen

  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
  • Vansteenkiste, M., Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2008). Self-determination theory and the explanatory role of basic psychological needs in motivation and well-being. In J. Y. Shah & W. L. Gardner (Eds.), Handbook of motivation science (pp. 125-140). New York, NY: Guilford Press.
  • De Vries, R. E., & Van Dierendonck, D. (2010). Self-determination theory in organizational settings: The state of the art. In E. L. Deci & R. M. Ryan (Eds.), Handbook of self-determination research (2nd ed., pp. 469-496). Rochester, NY: University of Rochester Press.

 

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.