Zelfdeterminatie theorie

Wat is zelfdeterminatietheorie?

Zelfdeterminatietheorie (Self Determination Theory: SDT) is een theorie over menselijke motivatie die stelt dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om activiteiten na te streven die ze belangrijk vinden en die hen een gevoel van autonomie geven. SDT onderscheidt drie basisbehoeften die essentieel zijn voor intrinsieke motivatie: autonomie, verbondenheid en competentie.

Waarom is zelfdeterminatietheorie belangrijk?

SDT is belangrijk in het kader van organisatieverandering omdat het kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Wanneer medewerkers zich intrinsiek gemotiveerd voelen voor veranderingen, zijn ze meer geneigd om deze actief te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn.

Hoe werkt zelfdeterminatietheorie in de praktijk?

SDT kan in de praktijk worden toegepast door organisaties op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het bieden van autonomie aan medewerkers door hen de vrijheid te geven om hun eigen werk te plannen en organiseren.
  • Het creëren van een gevoel van verbondenheid bij medewerkers door hen te betrekken bij beslissingen en hen te laten voelen dat ze deel uitmaken van iets groters.
  • Het bieden van kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfdeterminatietheorie?

Om effectief om te gaan met zelfdeterminatietheorie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes te volgen:

  • Focus op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de krachtigste vorm van motivatie en zal de meeste kans van slagen hebben bij het bevorderen van veranderingen.
  • Bied autonomie aan medewerkers. Autonomie is een essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.
  • Creëer een gevoel van verbondenheid bij medewerkers. Verbondenheid kan helpen om medewerkers te motiveren om zich in te zetten voor de organisatie en de veranderingen die daar plaatsvinden.
  • Bied kansen aan medewerkers om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Competentie is een andere essentiële behoefte voor intrinsieke motivatie.

Conclusie

Zelfdeterminatietheorie is een krachtig instrument dat organisaties kan helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en de acceptatie en implementatie van veranderingen te bevorderen. Door de principes van SDT in de praktijk toe te passen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat veranderingen succesvol zijn en dat medewerkers zich gemotiveerd voelen om ze te ondersteunen.

Bronnen

  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
  • Vansteenkiste, M., Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2008). Self-determination theory and the explanatory role of basic psychological needs in motivation and well-being. In J. Y. Shah & W. L. Gardner (Eds.), Handbook of motivation science (pp. 125-140). New York, NY: Guilford Press.
  • De Vries, R. E., & Van Dierendonck, D. (2010). Self-determination theory in organizational settings: The state of the art. In E. L. Deci & R. M. Ryan (Eds.), Handbook of self-determination research (2nd ed., pp. 469-496). Rochester, NY: University of Rochester Press.

 

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.