Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het geloof in de eigen competenties en capaciteiten om een taak of doel te volbrengen. Het is een belangrijk psychologisch construct dat een rol speelt in vele aspecten van het leven, waaronder werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk in organisatieverandering?

Zelfvertrouwen is belangrijk in organisatieverandering omdat het mensen helpt om uitdagingen aan te gaan en risico’s te nemen. Het is essentieel voor het succes van organisatieverandering, omdat het mensen in staat stelt om:

 • Nieuwe ideeën en benaderingen te accepteren
 • Uit hun comfortzone te stappen
 • Tegenslagen te overwinnen

Hoe werkt zelfvertrouwen in de praktijk?

In de praktijk kan zelfvertrouwen een rol spelen op verschillende manieren in organisatieverandering. Bijvoorbeeld:

 • Een leidinggevende met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om een nieuwe strategie te implementeren, ook als deze risicovol is.
 • Een medewerker met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om nieuwe vaardigheden te leren, ook als deze moeilijk zijn.
 • Een team met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfvertrouwen?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met zelfvertrouwen. Enkele suggesties zijn:

 • Creëer een positieve en ondersteunende omgeving waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken.
 • Geef mensen de kans om hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen.
 • Focus op de positieve kanten van mensen en hun werk.

Conclusie

Zelfvertrouwen is een belangrijk construct dat een rol speelt in organisatieverandering. Door zelfvertrouwen te bevorderen, kunnen organisaties de kans op succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

 • Kets de Vries, M. F. R. (1995). Leading change: Learning from the frontlines. Boston, MA: Harvard Business School Press.
 • Wheatley, M. J. (2006). Leadership and the new science: Discovering order in a chaotic world. San Francisco, CA: Berrett-Koehler Publishers.
 • Van Velzen, M. (2019). Zelfvertrouwen: De kracht van vertrouwen in jezelf. Amsterdam: Prometheus.

 

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.