Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het geloof in de eigen competenties en capaciteiten om een taak of doel te volbrengen. Het is een belangrijk psychologisch construct dat een rol speelt in vele aspecten van het leven, waaronder werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk in organisatieverandering?

Zelfvertrouwen is belangrijk in organisatieverandering omdat het mensen helpt om uitdagingen aan te gaan en risico’s te nemen. Het is essentieel voor het succes van organisatieverandering, omdat het mensen in staat stelt om:

  • Nieuwe ideeën en benaderingen te accepteren
  • Uit hun comfortzone te stappen
  • Tegenslagen te overwinnen

Hoe werkt zelfvertrouwen in de praktijk?

In de praktijk kan zelfvertrouwen een rol spelen op verschillende manieren in organisatieverandering. Bijvoorbeeld:

  • Een leidinggevende met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om een nieuwe strategie te implementeren, ook als deze risicovol is.
  • Een medewerker met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om nieuwe vaardigheden te leren, ook als deze moeilijk zijn.
  • Een team met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfvertrouwen?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met zelfvertrouwen. Enkele suggesties zijn:

  • Creëer een positieve en ondersteunende omgeving waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken.
  • Geef mensen de kans om hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen.
  • Focus op de positieve kanten van mensen en hun werk.

Conclusie

Zelfvertrouwen is een belangrijk construct dat een rol speelt in organisatieverandering. Door zelfvertrouwen te bevorderen, kunnen organisaties de kans op succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Kets de Vries, M. F. R. (1995). Leading change: Learning from the frontlines. Boston, MA: Harvard Business School Press.
  • Wheatley, M. J. (2006). Leadership and the new science: Discovering order in a chaotic world. San Francisco, CA: Berrett-Koehler Publishers.
  • Van Velzen, M. (2019). Zelfvertrouwen: De kracht van vertrouwen in jezelf. Amsterdam: Prometheus.

 

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.