Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het geloof in de eigen competenties en capaciteiten om een taak of doel te volbrengen. Het is een belangrijk psychologisch construct dat een rol speelt in vele aspecten van het leven, waaronder werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk in organisatieverandering?

Zelfvertrouwen is belangrijk in organisatieverandering omdat het mensen helpt om uitdagingen aan te gaan en risico’s te nemen. Het is essentieel voor het succes van organisatieverandering, omdat het mensen in staat stelt om:

 • Nieuwe ideeën en benaderingen te accepteren
 • Uit hun comfortzone te stappen
 • Tegenslagen te overwinnen

Hoe werkt zelfvertrouwen in de praktijk?

In de praktijk kan zelfvertrouwen een rol spelen op verschillende manieren in organisatieverandering. Bijvoorbeeld:

 • Een leidinggevende met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om een nieuwe strategie te implementeren, ook als deze risicovol is.
 • Een medewerker met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om nieuwe vaardigheden te leren, ook als deze moeilijk zijn.
 • Een team met veel zelfvertrouwen zal eerder geneigd zijn om samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met zelfvertrouwen?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met zelfvertrouwen. Enkele suggesties zijn:

 • Creëer een positieve en ondersteunende omgeving waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken.
 • Geef mensen de kans om hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen.
 • Focus op de positieve kanten van mensen en hun werk.

Conclusie

Zelfvertrouwen is een belangrijk construct dat een rol speelt in organisatieverandering. Door zelfvertrouwen te bevorderen, kunnen organisaties de kans op succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

 • Kets de Vries, M. F. R. (1995). Leading change: Learning from the frontlines. Boston, MA: Harvard Business School Press.
 • Wheatley, M. J. (2006). Leadership and the new science: Discovering order in a chaotic world. San Francisco, CA: Berrett-Koehler Publishers.
 • Van Velzen, M. (2019). Zelfvertrouwen: De kracht van vertrouwen in jezelf. Amsterdam: Prometheus.

 

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.