Commitment

Wat is commitment?

Commitment is een begrip dat in de organisatiekunde wordt gebruikt om de mate van betrokkenheid en toewijding van medewerkers aan een organisatie of aan een bepaalde verandering te beschrijven.

Commitment kan worden onderverdeeld in drie verschillende soorten:

  • Continuance commitment: Medewerkers zijn gecommitteerd aan een organisatie of verandering omdat ze er persoonlijk voordeel bij hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een goed salaris of een goede baanzekerheid.
  • Normative commitment: Medewerkers zijn gecommitteerd aan een organisatie of verandering omdat ze vinden dat het hun plicht is om dit te doen, bijvoorbeeld omdat ze zich verbonden voelen met de organisatie of de waarden die deze uitdraagt.
  • Affective commitment: Medewerkers zijn gecommitteerd aan een organisatie of verandering omdat ze er enthousiast over zijn en er een positieve emotionele band mee hebben.

Waarom is commitment belangrijk?

Commitment is belangrijk voor organisatieverandering en organisatieontwikkeling omdat het de kans op succes van deze processen aanzienlijk vergroot.

Medewerkers die gecommitteerd zijn aan een verandering, zijn eerder bereid om zich in te zetten voor deze verandering en om de nodige aanpassingen te maken.

Hoe werkt commitment in de praktijk?

In de praktijk kan commitment op verschillende manieren worden bevorderd.

Een belangrijke factor is communicatie. Medewerkers moeten goed worden geïnformeerd over de redenen voor de verandering en over de impact die deze verandering op hen zal hebben.

Ook is het belangrijk dat medewerkers participeren in het veranderingsproces. Door medewerkers te betrekken, voelen ze zich meer eigenaar van de verandering en zijn ze eerder geneigd om zich ervoor in te zetten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met commitment?

Om commitment in organisaties effectief te kunnen omgaan, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op commitment. Deze factoren zijn onder meer:

  • De aard van de verandering: Sommige veranderingen zijn ingrijpender dan andere. Ingrijpende veranderingen vragen meer commitment van medewerkers.
  • De manier waarop de verandering wordt gecommuniceerd: Goede communicatie is essentieel voor het bevorderen van commitment.
  • De mate waarin medewerkers participeren in het veranderingsproces: Participatie bevordert het gevoel van eigenwaarde en eigenaarschap van medewerkers.
  • De steun van het management: De steun van het management is belangrijk voor het creëren van een klimaat waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en waarin verandering wordt gezien als een kans.

Conclusie

Commitment is een belangrijke factor voor het succes van organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Door commitment te bevorderen, kunnen organisaties de kans op succes van deze processen aanzienlijk vergroten.

Bronnen

  • Herscovitch, L., & Meyer, J. P. (2002). Commitment to organizational change: Toward a better understanding of the construct and its measurement. Journal of Applied Psychology, 87(3), 474-487.
  • Meyer, J. P., & Herscovitch, L. (2001). Commitment in the workplace: Toward a general model. Human Resource Management Review, 11(3), 299-326.
  • Van den Bosch, F. A. J., Volberda, H. W., & de Boer, M. (2012). Managing organizational change: A competency-based approach. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

 

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.