Weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is een vorm van verzet, afweer, tegenstand of tegenwerking tegen een verandering. Weerstand kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:

  • Negatieve emoties: boosheid, frustratie, angst, verdriet
  • Vermijdend gedrag: passiviteit, uitstelgedrag, ontkenning
  • Agressief gedrag: kritiek, sabotage, conflicten

Waarom is weerstand belangrijk?

Weerstand is belangrijk om te begrijpen, omdat het een essentiële factor is bij organisatieverandering. Weerstand kan een verandering belemmeren of zelfs verhinderen. Het is daarom doorgaans belangrijk om weerstand op een effectieve manier te managen.

Hoe werkt weerstand in de praktijk?

Weerstand ontstaat meestal wanneer mensen zich bedreigd voelen door een verandering. Dit kan zijn omdat de verandering hun baan, hun status, hun manier van werken of hun persoonlijke waarden bedreigt.

Weerstand kan ook ontstaan wanneer mensen niet begrijpen waarom de verandering nodig is, of wanneer ze niet geloven dat de verandering succesvol zal zijn.

Hoe kun je in de praktijk effectief omgaan met weerstand?

Er zijn verschillende manieren om effectief om te gaan met weerstand bij organisatieverandering. Enkele belangrijke principes zijn:

  • Betrek mensen bij de verandering. Mensen zijn eerder geneigd om een verandering te accepteren als ze er zelf bij betrokken zijn.
  • Leg uit waarom de verandering nodig is. Mensen moeten begrijpen waarom de verandering nodig is, om er achter te staan.
  • Geef mensen voldoende tijd om aan de verandering te wennen. Verandering kost tijd, dus geef mensen de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Conclusie

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is belangrijk om weerstand te begrijpen en om er effectief mee om te gaan.

Door mensen bij de verandering te betrekken, uit te leggen waarom de verandering nodig is en mensen voldoende tijd te geven om aan de verandering te wennen, kun je weerstand verminderen en de kans op een succesvolle verandering vergroten.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.