Autonomie

Wat is autonomie?

Autonomie is het vermogen om je eigen keuzes te maken en je eigen beslissingen te nemen. In een organisatiecontext verwijst autonomie naar het vermogen van medewerkers om hun eigen werk te organiseren, hun eigen doelen te stellen en hun eigen werkwijze te bepalen.

Waarom is autonomie belangrijk?

Autonomie is belangrijk omdat het een aantal voordelen biedt voor zowel medewerkers als organisaties. Voor medewerkers kan autonomie leiden tot:

 • Verhoogde motivatie en betrokkenheid: Medewerkers die meer autonomie hebben, voelen zich vaak meer betrokken bij hun werk en zijn meer gemotiveerd om te presteren.
 • Verhoogde creativiteit en innovatie: Medewerkers die meer autonomie hebben, hebben meer ruimte om nieuwe ideeën te bedenken en te experimenteren.
 • Verhoogde persoonlijke ontwikkeling: Medewerkers die meer autonomie hebben, hebben meer mogelijkheden om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen.

Voor organisaties kan autonomie leiden tot:

 • Verhoogde productiviteit: Medewerkers die meer autonomie hebben, kunnen hun werk vaak efficiënter en effectiever organiseren.
 • Verhoogde kwaliteit: Medewerkers die meer autonomie hebben, hebben meer controle over hun werk en kunnen daardoor de kwaliteit van hun werk beter bewaken.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Medewerkers die meer autonomie hebben, kunnen vaak beter inspelen op de behoeften van klanten.

Hoe werkt autonomie in de praktijk?

Autonomie kan op verschillende manieren in de praktijk worden vormgegeven. Een veelgebruikte manier is om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen werk.

Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers meer zelfstandig te laten werken, door hen meer beslissingsbevoegdheid te geven of door hen meer ruimte te geven om hun eigen werkwijze te bepalen.

Een andere manier om autonomie te vergroten is door medewerkers meer controle te geven over hun werkomgeving. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers meer flexibiliteit te bieden in hun werktijden, door hen meer keuzemogelijkheden te bieden in hun werkplek of door hen meer mogelijkheden te bieden om hun werk te combineren met andere activiteiten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met autonomie?

Om autonomie effectief in te zetten in organisaties, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren.

Zo is het belangrijk om medewerkers voldoende vertrouwen te geven om hun eigen beslissingen te nemen.

Daarnaast is het belangrijk om medewerkers de nodige ondersteuning te bieden om hun autonomie te kunnen benutten.

Hieronder volgen enkele tips voor het effectief omgaan met autonomie in organisaties:

 • Communicatie is essentieel: Zorg ervoor dat medewerkers goed begrijpen wat er van hen wordt verwacht en wat de grenzen van hun autonomie zijn.
 • Geef medewerkers voldoende vertrouwen: Laat medewerkers zien dat je in hen gelooft en dat je ze de ruimte geeft om hun eigen beslissingen te nemen.
 • Bied medewerkers de nodige ondersteuning: Zorg ervoor dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden hebben om hun autonomie te kunnen benutten.

Conclusie

Autonomie is een belangrijk concept in organisatieverandering en organisatieontwikkeling.

Door medewerkers meer autonomie te geven, kunnen organisaties de motivatie, betrokkenheid, creativiteit en productiviteit van medewerkers vergroten.

Om autonomie effectief in te zetten, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zoals communicatie, vertrouwen en ondersteuning.

Relevante bronnen

 • Autonomy in the Workplace: A Review of the Literature, door J.L. Denison, J.R. Hartog en G.J. Kahnweiler (2004)
 • Autonomy and Control in Organizational Life, door J.E.R. House (1995)
 • Autonomie in het Werk, door R.J. van Hoof (2015)

 

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.