Comfortzone

Wat is de comfortzone?

De comfortzone is een psychologisch concept dat verwijst naar de situaties en omgevingen waarin iemand zich comfortabel en vertrouwd voelt.

Het is een gebied waarin iemand zich veilig en geborgen voelt, en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over het slagen of falen.

Waarom is de comfortzone belangrijk?

De comfortzone is belangrijk omdat het ons helpt om ons veilig en geborgen te voelen. Het kan ons helpen om stress te verminderen en ons welzijn te verbeteren.

Daarnaast kan de comfortzone ons helpen om onze doelen te bereiken, doordat het ons motiveert om in vertrouwde situaties te blijven.

Hoe werkt de comfortzone in de praktijk?

In de praktijk werkt de comfortzone op verschillende manieren. Zo kan het ons bijvoorbeeld belemmeren om nieuwe dingen te leren of nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het kan ook ervoor zorgen dat we vasthouden aan oude gewoontes en patronen, ook als deze niet meer effectief zijn.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de comfortzone?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met de comfortzone.

Een belangrijke manier is om bewustzijn te creëren over het concept van de comfortzone. Dit kan door middel van trainingen, workshops of andere interventies.

Daarnaast is het belangrijk om mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan door middel van positieve bekrachtiging, het stellen van uitdagingen en het creëren van een veilige omgeving.

Conclusie

De comfortzone is een belangrijk concept in organisatieverandering en -ontwikkeling.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de comfortzone en mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan helpen om organisaties te veranderen en te ontwikkelen.

Bronnen

  • M.E.P. van den Brink, Comfortzone: Hoe blijf je in beweging en haal je meer uit je leven? (Amsterdam: Business Contact, 2018).
  • R.J. Leider, The Comfort Zone: The Psychology of Psychological Comfort, Stress, and Coping. (New York: Oxford University Press, 1996).
  • **J.A.M. van Woerkom, Organisatieverandering en -ontwikkeling: Een praktische handleiding. (Deventer: Kluwer, 2022).

 

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.