Comfortzone

Wat is de comfortzone?

De comfortzone is een psychologisch concept dat verwijst naar de situaties en omgevingen waarin iemand zich comfortabel en vertrouwd voelt.

Het is een gebied waarin iemand zich veilig en geborgen voelt, en waar men zich geen zorgen hoeft te maken over het slagen of falen.

Waarom is de comfortzone belangrijk?

De comfortzone is belangrijk omdat het ons helpt om ons veilig en geborgen te voelen. Het kan ons helpen om stress te verminderen en ons welzijn te verbeteren.

Daarnaast kan de comfortzone ons helpen om onze doelen te bereiken, doordat het ons motiveert om in vertrouwde situaties te blijven.

Hoe werkt de comfortzone in de praktijk?

In de praktijk werkt de comfortzone op verschillende manieren. Zo kan het ons bijvoorbeeld belemmeren om nieuwe dingen te leren of nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het kan ook ervoor zorgen dat we vasthouden aan oude gewoontes en patronen, ook als deze niet meer effectief zijn.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de comfortzone?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met de comfortzone.

Een belangrijke manier is om bewustzijn te creëren over het concept van de comfortzone. Dit kan door middel van trainingen, workshops of andere interventies.

Daarnaast is het belangrijk om mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan door middel van positieve bekrachtiging, het stellen van uitdagingen en het creëren van een veilige omgeving.

Conclusie

De comfortzone is een belangrijk concept in organisatieverandering en -ontwikkeling.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de comfortzone en mensen te motiveren om uit hun comfortzone te stappen. Dit kan helpen om organisaties te veranderen en te ontwikkelen.

Bronnen

  • M.E.P. van den Brink, Comfortzone: Hoe blijf je in beweging en haal je meer uit je leven? (Amsterdam: Business Contact, 2018).
  • R.J. Leider, The Comfort Zone: The Psychology of Psychological Comfort, Stress, and Coping. (New York: Oxford University Press, 1996).
  • **J.A.M. van Woerkom, Organisatieverandering en -ontwikkeling: Een praktische handleiding. (Deventer: Kluwer, 2022).

 

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.