Fundamentele Attributiefout

Wat is de fundamentele attributiefout?

De fundamentele attributiefout is een cognitieve bias die ervoor zorgt dat we het gedrag van anderen vaak verkeerd interpreteren.

We zijn geneigd om het gedrag van anderen toe te schrijven aan hun persoonlijkheid, terwijl het in werkelijkheid vaak te wijten is aan de situatie waarin ze zich bevinden.

Waarom is de fundamentele attributiefout belangrijk?

De fundamentele attributiefout kan een belangrijke rol spelen in organisatieverandering. Als we het gedrag van anderen verkeerd interpreteren, kunnen we verkeerde beslissingen nemen over hoe we met hen omgaan.

Dit kan leiden tot conflicten, weerstand tegen verandering en zelfs mislukking van de veranderingsinitiatieven.

Hoe werkt de fundamentele attributiefout in de praktijk?

Een voorbeeld van de fundamentele attributiefout in de praktijk is een situatie waarin een medewerker zich slecht gedraagt tijdens een vergadering.

We zijn geneigd om dit gedrag toe te schrijven aan zijn persoonlijkheid, bijvoorbeeld aan het feit dat hij een slechte medewerker is of dat hij geen respect heeft voor zijn collega’s.

In werkelijkheid kan het gedrag van de medewerker echter te wijten zijn aan de situatie waarin hij zich bevindt.

Misschien is hij gestrest, heeft hij een slechte nacht gehad of is hij niet op de hoogte van de agenda van de vergadering.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de fundamentele attributiefout?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om in organisaties effectief om te gaan met de fundamentele attributiefout.

  • Wees je bewust van de fout. Het eerste is om je bewust te zijn van de fundamentele attributiefout. Als je weet dat je deze fout kunt maken, ben je al een stap verder.
  • Probeer meer informatie te verzamelen. Als je meer informatie hebt over de situatie waarin iemand zich bevindt, kun je beter begrijpen waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt.
  • Wees open-minded. Probeer niet te snel conclusies te trekken over het gedrag van anderen. Wees open-minded voor andere mogelijke verklaringen.

Conclusie

De fundamentele attributiefout is een belangrijke factor die kan bijdragen aan het succes of falen van organisatieverandering.

Door je bewust te zijn van deze fout en door er rekening mee te houden bij het omgaan met anderen, kun je de kans op succes vergroten.

Bronnen

  • Kelley, H. H. (1973). Causal schemata and the attribution process. In L. Berkowitz (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 6, pp. 192-238). New York: Academic Press.
  • Ross, L. (1977). The intuitive psychologist and his shortcomings: Distortions in the attribution process. In L. Berkowitz (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 10, pp. 173-220). New York: Academic Press.
  • Van Knippenberg, D., & Van Knippenberg, B. (2005). Social identity and leadership: A social identity perspective on leadership effectiveness. In D. van Knippenberg & M. A. Hogg (Eds.), Leadership and social identity: Developing theory and research (pp. 17-50). New York: Psychology Press.

 

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.