Organisatieontwikkeling

Wat is Organisatieontwikkeling?

Organisatieontwikkeling is een systematisch proces van planning en implementatie van effectieve organisatorische veranderingen om de organisatieprestaties en -gezondheid te verbeteren.

Waarom is Organisatieontwikkeling belangrijk?

Het is essentieel voor het aanpassingsvermogen en de langetermijnsucces van een organisatie. Organisatieontwikkeling helpt bij het aanpakken van veranderende marktomstandigheden, het verbeteren van interne processen en het stimuleren van innovatie.

Hoe werkt Organisatieontwikkeling in de praktijk?

In de praktijk omvat organisatieontwikkeling het identificeren van gebieden die verbetering behoeven, het ontwikkelen van strategieën voor verandering, en het betrekken van werknemers bij dit proces. Dit kan bijvoorbeeld het herstructureren van teams, het verbeteren van communicatieprocessen of het implementeren van nieuwe technologieën omvatten.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Organisatieontwikkeling?

  • Voer regelmatige organisatieanalyses uit om verbeterpunten te identificeren.
  • Ontwikkel een duidelijke visie en strategie voor verandering.
  • Betrek werknemers bij het veranderingsproces en waardeer hun inbreng.
  • Zorg voor adequate training en middelen om de verandering te ondersteunen.
  • Monitor en evalueer de impact van veranderingsinitiatieven en pas deze zo nodig aan.

Conclusie: Effectieve organisatieontwikkeling is cruciaal voor het continu verbeteren en aanpassen van organisaties aan veranderende omstandigheden en behoeften.

Bronnen

  1. “Organisatieontwikkeling en veranderingsmanagement” door M. de Witte en J. Jonker
  2. “Organization Development and Change” door Thomas G. Cummings en Christopher G. Worley
  3. “The Change Leader’s Roadmap: How to Navigate Your Organization’s Transformation” door Linda Ackerman Anderson en Dean Anderson

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

We weten vaak wel wat te doen, maar doen niet wat we weten

WETEN wat er anders moet, is zelden genoeg, bij veranderen. Drie andere ingrediënten zijn onmisbaar om de verandercirkel rond te maken.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.