Stakeholdermanagement

Wat is stakeholdermanagement?

Stakeholdermanagement is het proces van het identificeren, analyseren en beheren van de belangen van alle betrokkenen bij een organisatieverandering of organisatieontwikkeling. Stakeholders zijn individuen of groepen die een belang hebben bij de organisatie of de verandering. Ze kunnen zowel intern als extern zijn, en hebben zowel positieve als negatieve belangen.

Waarom is stakeholdermanagement belangrijk?

Stakeholdermanagement is belangrijk omdat het een organisatie helpt om de verandering of ontwikkeling succesvol te implementeren. Door de belangen van alle stakeholders te begrijpen en te beheren, kan een organisatie ervoor zorgen dat de verandering of ontwikkeling wordt ondersteund en dat er minder weerstand is.

Hoe werkt stakeholdermanagement in de praktijk?

Stakeholdermanagement begint met het identificeren en analyseren van alle stakeholders. Hierbij wordt gekeken naar de aard van het belang dat ze hebben, de mate waarin ze invloed kunnen uitoefenen en hun houding ten opzichte van de verandering of ontwikkeling.

Nadat de stakeholders zijn geïdentificeerd en geanalyseerd, kan een organisatie beginnen met het beheren van hun belangen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals:

  • Communicatie: stakeholders moeten goed worden geïnformeerd over de verandering of ontwikkeling.
  • Participatie: stakeholders moeten de kans krijgen om mee te praten over de verandering of ontwikkeling.
  • Overreding: stakeholders moeten worden overtuigd van de voordelen van de verandering of ontwikkeling.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met stakeholdermanagement?

Er zijn een aantal principes die kunnen helpen om effectief om te gaan met stakeholdermanagement:

  • Begin vroeg: Stakeholdermanagement moet vroeg in het proces van organisatieverandering of organisatieontwikkeling worden gestart.
  • Wees proactief: Stakeholders moeten niet worden gezien als een bedreiging, maar als een kans.
  • Wees transparant: Stakeholders moeten altijd op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de verandering of ontwikkeling.
  • Wees flexibel: De belangen van stakeholders kunnen veranderen, dus het is belangrijk om flexibel te zijn in het stakeholdermanagement.

Conclusie

Stakeholdermanagement is een essentieel onderdeel van organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Door effectief om te gaan met de belangen van alle stakeholders, kan een organisatie de kans op succes vergroten.

Relevante bronnen

  • Vangen, J., & Van der Heijden, B. (2019). Stakeholder management in practice: A guide to successful change management. London: Routledge.
  • Bryson, J. M. (2018). Strategic planning for public and nonprofit organizations: A guide to strengthening and sustaining organizational achievement (5th ed.). San Francisco: Jossey-Bass.
  • Freeman, R. E. (1984). Strategic management: A stakeholder approach. Boston: Pitman.

 

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.